ASLAN: “Konut Krizi Bağıra Bağıra Geliyor”

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin ASLAN, konut fiyatlarındaki artış nedeniyle Türkiye’nin “barınma krizine” gittiğini vurguladı,“Bu yalnızca sektörün sorunu olmaktan çıktı,artık yerel ve merkezi yönetim olmak üzere herkesin sorunu. Acil önlem alınmalı" dedi.

 

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin ASLAN,  merkezi hükümeti ve yerel yönetimleri sürekli uyardıklarını ancak tüm uyarılara rağmen öğretmen, polis, doktorlar başta olmak üzere orta gelir grubu olarak değerlendirilen herkesin aldığı maaşın en az yüzde 60-70’ini kiraya vermek zorunda kaldığını söyledi.

 


Artık arsa üretiminin imkansız hale geldiğini vurgulayan ASLAN, “38 yıldır İzmir’in 12 ilçesinde, 200 meslek grubundan vatandaşlarımızın oluşturduğu kooperatiflerle, 150 bin kişinin barındığı kentler kuran EGE KOOP’un EGEKENT'leri ve iki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Onursal Başkanımız Dr. Burhan ÖZFATURA döneminde yapılan EVKA'lar dışında hiçbir kurum uydu kentler yapmadı. Yerel ve merkezi yönetimin kentin artan nüfusuna göre planlama yapmadığını, İzmir çevresinde hiçbir uydu kent projesinin yapılabileceği arazi yok” dedi.


 


“ÇADIRDA MI YAŞAYALIM! ”
 

 


ASLAN; "Şu anda bir eviniz yoksa yeni bir ev almayı unutun. Konut piyasasında zaten TL’den kaçan yatırımcılar ve evini yenilemek isteyenler bu fiyatlarla hiç evi olmayan birisinin sıfırdan kredi çekip alması imkansız. Son günlerde EGE KOOP merkezini arayan çok sayıda vatandaşın EGE KOOP aracılığı ile konut sahibi olmak istediklerini belirtiyorlar. (Böyle giderse, nasıl kaçak yapılar ve gecekondular yapılmışsa bundan sonra da çadır kurarak yaşamak zorunda kalacağız) şeklinde taleplerini bildiriyorlar" dedi.

 

Açıklanan son verilere göre en çok göçün İzmir’e olduğunu belirten ASLAN, “Bu veriler göz önüne alındığında, önümüzdeki yıllarda orta gelirli yurttaşlarımız ev sahibi olmayı bırakın, aylık gelirinin tamamını verse de kiralık ev bulamayacaklar. Mevcut arsaların neredeyse konut maliyetinin üzerinde olduğunu ve işsizliğin giderek arttığı bir dönemde olduğumuzu da düşünürsek insanlar başını sokabileceği bir ev hayal edemez oldu” dedi.

 



"YÜZDE 70 ZAM KAPIDA"
 

 


Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2021 Kasım ayı Konut Fiyat Endeksine göre konut fiyatlarının yıllık yüzde 50.5 artış gösterdiğini anlatan ASLAN, "Sektör temsilcilerine göre ise bu artış yüzde 100'ü geçmiş durumda ve önümüzdeki günlerde en az yüzde 70 yeni zam da kapıda. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Kasım 2021 İnşaat Maliyet Endeksi yıllık yüzde 48.87. Sektör temsilcileri ise konut üretim maliyetinin yıllık yüzde 200 ila yüzde 400 arasında değişen oranlarda artış olduğunu söylüyor" diye konuştu.


 


“YURTTAŞA BEDEL ÖDETMEYİN”
 

 


ASLAN, ihracatçılara sağlanan kolaylığın iç piyasadaki üreticileri hammaddeden kopardığını vurguladı. Aslan “Bunun bedelini ne yazık ki en çok yurttaş ödüyor, ödetmeyin. İç piyasada hammadde kalmayınca, fiyatlar yükseliyor. İnşaat sektörü için acilen ihracat kotası gelmelidir" uyarısında bulundu.

 

Aksi takdirde artan maliyetlerle müteahhitlerin ev yapamayacağını, vatandaşların da ev satın alamayacağını söyleyen ASLAN “Eskiden alt sınıfın ev alması neredeyse imkansızken, artık orta sınıf için de öyle. Hali hazırda bir evi olmayan insanlar artık ev almayı aklından bile geçiremiyor” dedi.


 


“BU CAN GÜVENLİĞİ SORUNUDUR”

 



Bunun yalnızca barınma sorunu da olmadığını söyleyen ASLAN“Türkiye'de 6 milyon İzmir'de TÜİK rakamlarına göre 300 binin üzerinde konutun yenilenmesi gereken yapı var, maliyet artışları kentsel dönüşümü imkansız hale getirdi. Bu sorunun artık vatandaşın can güvenliği sorunu da olduğu anlamında gelir” dedi.

 

 

ASLAN, bunun için acilen bir önlem alınması gerektiğini belirterek “Mülk edinmek zorlaştıkça, kira rakamları da yükseliyor. Barınmak hayal olmadan önce devlet yeni politikalar üretmeli. En azından ilk evini alacak olanlara yönelik  vergi, resim , harç muafiyeti  sağlanarak toplu konut idaresi 20 yıl vadeli düşük faizli krediler verilsin” diye konuştu.

 

 


22.03.2022 19:08:00