Atina'nın Başkanı Bakoyannis, İzmir'e gelmekten vazgeçti

7-8 Kasım'da İzmir Özdere'deki Avrupa Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi Genel Kurulu Türk-Yunan gerilimi nedeniyle Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis'in İzmir'e gelmekten vazgeçmesiyle yara aldı.

 

Yunanistan’ın Orta Makedonya Bölge Başkanı (Kaymakam) Apostolos Tzitzikostas’ın katılacağı program nedeniyle feribotla geldiği İzmir’de; gümrükte geçiş kısıtlaması olan biriyle ad benzerliği nedeniyle giriş kapısında gecikme yaşanması ve ardından ‘teknik sorun’ diye açıklanan durumun aşılmasına rağmen Yunan görevlinin İzmir’e girmeyi kabul etmemesi üzerine, iki ülke arasındaki ilişkiler yeniden gerildi.

 

 

 

Aynı zamanda Avrupa Birliği Avrupa Bölge Komiteler Birliği Başkanı da olan Tzitzikostas’ın yaşadığı duruma tepki 7-8 Kasım’da İzmir’in ev sahipliği yapacağı Özdere’de düzenlenecek “Avrupa-Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi (ARLEM) 13. Genel Kurulu’na katılacak olan Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis’ten geldi. Başkan Bakoyannis, bulunduğu İstanbul’dan İzmir’e gelmeyeceğini ve genel kurula katılmayacağını duyurdu.


 

 

 

BAKOYANNİS, “TOPLANTI BÜYÜK BİR

ADIMI TEMSİL EDİYOR” DEMİŞTİ...

 



 

Daha önce yaptığı açıklamada Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis ise Akdeniz şehirlerini daha da yakınlaştırmak, daha iyi hale getirmek ve daha ileriye götürmek için bu kadar büyük potansiyele sahip girişimlerin cesaret verici olduğunu söylemişti. Bakoyannis, “Toplantı özellikle bu kriz ve kargaşa zamanlarında, ortak denizimizin üç kıyısı etrafında siyasi diyalog ve bölgelerarası işbirliğinin arttırılması, kapsayıcı demokratik süreçlerin güçlendirilmesi ve Akdeniz'deki dirençli şehirlerin sağlamlaştırılması yönünde büyük bir adımı temsil ediyor” diye konuşmuştu.

 

 

 

İzmir Programını  iptal ederek İstanbul’da kalmayı seçen Başkan Bakoyannis, sosyal medya hesabı üzerinden şunları söyledi:

 


 

 

İSTANBUL’DA AÇIKLADI

 



 

“Tzizikostas'ın Türkiye'ye girişinin yasaklanması düşünülemez ve gerekli açıklamalar yapılmalı ve özürler dilenmelidir. Bulunduğum İstanbul'dan arkadaşım Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun daveti üzerine Kaymakam(Tzitzikostas) ile telefonda görüştüm. Dışişleri Bakanlığı ile istişare halinde, Apostolos Tzizikostas'ın katılacağı Avrupa-Akdeniz Konvansiyonu'na katılımımı Smyrna(İzmir) Belediye Başkanı Tunç Soyer ile istişare ederek iptal ediyorum. İzmir ziyaretimi erteliyoruz. Yerel yönetimler birleşmek için burada. Ve ona hizmet eden hepimiz bu doğrultuda çalışacağız. Yarın Ekrem İmamoğlu ve ben konuyu daha detaylı anlatacağız.”

 

 

Ancak Başkan Bakoyannis’in bu açıklaması sonrasında, hala İstanbul’u da terk etmemesi üzerine, ülkesinde, sosyal medya hesapları üzerinden yorumlarla bir linç kampanyası başlatıldı. Başkan Bakoyannis’e ‘pislik’ diyenlerden (Ne var bu Türkiye’de lokum mu sucuk mu, yoksa büyük Karamanlı sosisleri mi?), (Türkiye'ye olan bu sevginin nedenini anlayamıyorum. Ben bunu anlamıyorum. Gidecek başka bir yer yok mu?), (Tanınmış bir siyasi aileye mensupsunuz, yazdıklarınıza gerçekten inanıyorsanız Türkiye'yi hemen terk etmelisiniz) diyenlere, yorumlar dikkat çekti.

 


 

 

İZMİR’E İADE-İ ZİYARET OLAMAYACAK



 

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis, 25 Mayıs 2022’de, Soyer’in Yunanistan ziyaretinde bir araya gelmişti. Ziyarette İzmir ve Atina arasındaki komşuluk ilişkilerinin, ekonomik ve kültürel bağların güçlendirilmesi konuları öne çıkmış; başkanlar Ege’nin iki yakası arasındaki turizm hareketini büyütmek amacıyla ortak projeleri hayata geçirmek konusunda da anlaşmıştı. 

 

 

 

Ayrıca ortak bir rebetika festivalinin düzenlenmesi, akıllı kentler konusunda ortak çalışma yürütülmesi, afetle mücadele projelerinde iki şehir arasında karşılıklı deneyim aktarımına ve birlikte çalışma başlıklarında mutabakata varılmıştı ARLEM Genel Kurulu için İzmir’e geleceği bilinen Başkan Bakoyannis’in gelmeme kararı, iade-i ziyaretin de gerçekleşmemesi sonucunu ortaya çıkardı.

 

 

  

 

43 ÜLKEDEN 80 ÜYE

 

 

 

 

On üç yıl önce Barselona'da kurulan ARLEM’in İzmir’deki Genel Kurul toplantısında;  “Akdeniz’de kapsayıcı ve dirençli şehirler”, “Akdeniz'de iklim eylemi” konu başlıklı paneller düzenlenecek. Ayrıca “COVID-19 krizinden kurtulmanın bir yolu olarak Akdeniz'deki inovasyon ekosistemleri ve start-up'lar”, “Hizmet ve turizm sektörü” de toplantının önemli konu başlıklarından olacak. Toplantı kapsamında, İzmir’den başvuruların da yapıldığı, Akdeniz'de genç yerel girişimcilik ödül töreni de yapılacak.

 

 

 

 

Genel Kurul için İzmir’e gelen meclis üyeleri toplantının önemini vurguladılar. Akdeniz Kentler Ağı (MedCities) Genel Sekreteri Joseph Canals Molina, ARLEM'in 13. Genel Kurulu’nun, zorluklara rağmen yerel ve bölgesel işbirliğinin gündemde tutulduğunun ve bunlara, her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunun açık bir işareti olduğunu söylemişti. Molina , “Meclis'te MedCities'i Başkan Tunç Soyer temsil ediyor ve kendisinin Akdeniz’deki ilişkilere bağlılığı, hem MedCities'in ARLEM'deki rolünü güçlendiriyor hem de güçlü bir diyalog ve işbirliği mesajı veriyor. Bu iki gün boyunca İzmir, Akdeniz’deki yerel diyaloğun başkenti olacak. Bu çabaları desteklemekten gurur duyuyoruz” demişti.

 

 

 

 


5 BELEDİYE VAR, İZMİR KONTENJANDAN ÜYE

 

 

 

 

 


ARLEM, AB ve Akdeniz’deki toplam 43 ülkeden 80 üye ve 2 gözlemciyi bir araya getiriyor. ARLEM üyeleri bölgesel veya yerel düzeyde yetkiye sahip seçilmişlerden oluşuyor.

 

 

 

ARLEM'de Akdeniz Ortağı tarafından, Türkiye'yi temsilen Selçuk, Melikgazi, Mersin, Sarıçam, Balıkesir belediyelerinin üyeliği bulunuyor. İzmir ise ARLEM’de Avrupa Birliği kontenjanından MedCities’i temsilen üye olarak bulunuyor.

 

 


07.11.2022 00:13:04