Başkan Soyer-Bakan Ersoy'un, Festival İçin 'Sürtük' İttifakı

Yunan faşistlerinin 'sürtük' dediği, cuntaya karşı geldiği için vatandaşlıktan çıkarılan, hayatını istediği gibi yaşayan bir kadından söz edelim bugün: Melina Mecouri. Peki Büyükşehir Belediyesi ile Kültür-Turizm Bakanlığı,bu 'sürtük'le nasıl bir arada?

MAHİR DİNÇ

 

 

Ondan bahsetmemize sebep, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ve programı zengin bir festival: 2.İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali.

 

 

Tam bir sinema şöleni sunma iddiasındaki festival, 10-19 Haziran 2022 tarihleri arasında, "İzmir'in kurtuluşunun 100.Yılı nedeniyle" 100'ü aşkın uzun metrajlı filmle dolu dolu geçeceğe benziyor.

 

 

Faşistlerin 'sürtük' dediği Melina'nın bu festivalde işi ne diye soracak olursanız, destekleyici pek çok kurum arasında bakıp görmeniz mümkün:

 

 

Yunanistan Melina Mercouri Vakfı...

 

 

Güzel olan, 'ahlaka aykırılık' nedeniyle Isparta'da konsere çıkarılmayan Melek Mosso'ya sahne veren Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da, Yunan faşistlerinin 'sürtük' dediği bu özgür kadının adını taşıyan vakfın destekçisi olarak yer aldığı bir organizasyona kurumsal bazda katkı vermesi. 

 

 

Bakanlık Sinema Genel Müdürlüğü desteklerinin yanı sıra ve Kültürlerarası Sanat Derneği'nin işbirliği de bu festival için söz konusu...

 

 

 

 

 

Biz gelelim 'sürtük' hikayesine...

 

 

Büyükbabası Spryos Mercouri, Atina Belediye Başkanlığı'na yıllarını vermiş bir figür...

 

 

Babası, bakanlık yapmış bir milletvekili...

 

 

Dayısı, Yunan Deniz Kuvvetleri Genel Komutanı...

 

 

Atina Ulusal Tiyatro Okulu'na kabulünden Cannes Film Festivali'nde 'en iyikadın oyuncu' ödülünü almaya varan, filmlerdeki etkileyici-içten rolleriyle, BAFTA, Altın Küre ve Oscar en iyi kadın oyuncu adaylıkları derken; şarkıcılığında başarılı ve Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na varan dalgalı ancak hep kendi ayakları üzerinde duran bir kadın kahraman Melina...

 

 

Türkiye sinemalarının 1960'lı yıllarındaki perdesinde TOPKAPI filminin mücevher ve erkek delisi 'Elizabeth'i

 

 

Aşkları, evlilikleri, nikahlı olduğu süreçte de vazgeçmediği ilişkileri, çapkınlıkları.

 

 

Nazi işgali sırasında yeterince direniş göstermediği için yerilen Melina, 1967'den 1974'e dek süren CUNTA döneminde, ABD'de "Yunanistan Cuntası" karşıtı kampanyanın örgütleyicilerindendir, etkinlikler düzenler. Vatandaşlıktan çıkarılan ve ülkesindeki tüm mal varlığına el konulan Melina'nın 1974'te ülkesine dönüşü ise muhteşem olur!

 

 

Darbe sonrası demokrasi sürecinin  içinde PASOK'un kurucuları arasında bulunan, milletvekili seçilen ve sonrasında Bakan olan Melina için farklı bir mücadele dönemi başlar.

 

 

Bakan Melina Mercouri, şu proje ve fikirleriyle; aynen beyaz perdedeki aktris Melina Mercouri'de olduğu gibi iz bırakır: 

 

* Avrupa Kültür Başkenti organizasyonu,

* İngiltere'ye kaçırılan Parthenon Mermerleri'nin Yunanistan'a geri getirilmesi mücadelesi,

* Atina'nın uluslararası alanda tanıtımı faaliyetleri,

* Akropolis Müzesi düşüncesi,

*Yunan vatandaşlarının müze ve ören yerlerini bedelsiz gezmelerini sağlayacak yasal düzenleme.

 

 

Melina, 1988'de 'Direniş Anılarım' isimli antifaşist mücadele döneminden notlarını içeren kitabıyla da o dönemi anıtlaştırır. 

 

 

Akropol Yolu'daki Melina Mercouri Anıtı da, sokakta fiziken rastladığınız; Yunanistan'ın bir 'antifaşist sürtük'e saygı duruşudur.

 

 

Bu dört-beş satıra sığan konuların yanı sıra, Türkiye sinemasının aynı Melina gibi sonradan Cannes Ödüllü olacak "Çirkin Kralı" Yılmaz Güney'in, Isparta Cezevi'nden firarı ardından Antalya Kemer Kaş'tan Yunanistan Meis Adası'na yelkenli ile kaçışında da Melina'nın dokunuşuna rastlarsınız.

 

 

 

 

Yılmaz Güney'in Meis'ten Rodos'a götürülmesi ve Fransa'daki 'iltica işlemlerini' de ALBAYLAR CUNTASI faşistlerinin 'sürtük' dediği Bakan Melina ve o dönemki eşi Yönetmen Jules Dessin organize ederler.

 

 

 

 

Kısacası faşistler için bir 'sürtük' olarak algılanan güçlü-direnişçi bir kadın; bir ülkenin kültür yaşantısına derinliği ölçülemeyen oranda büyük zenginlikler ekleyebilir.

 

 

Melina, bunun en güzel örneğidir ve İzmir'de bir festivalde onun adının yaşıyor olması bu açıdan çok kıymetlidir. 

 

 

Bu boyutuyla sanat için 'sürtük' ittifakı kuran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve T.C.Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u kutlamak gerekiyor.

 

 

Bu kutlamayı 10 Haziran'da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkesi'nde ZÜLFÜ LİVANELİ Film Müzikleri konseriyle açılışı yapılacak festivalin zengin programını bütçeniz elverirse izleyerek sürdürebilirsiniz.

 

 

Etkinlik mekanları: 

 

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi , Ege Park-Cinema Pink, Fransız Kültür Merkezi,  İzmir Sanat, Karaca Sinema, Konak Sineması - Nazım Hikmet K.M, Kadifekale Gemisi Açıkhava Sineması – Göztepe, Kültürpark Açıkhava. 

 

  

 


02.06.2022 10:12:24