Bir Direniş Öyküsü: Fatsa

TAKSAV, SOL Kültür'ün desteğiyle Nurşen Bakır tarafından hazırlanan ve "Fatsa Direnişi"ni kayda geçiren "Şu Fatsa'nın Yolları" belgeselini, 29 Eylül 2021 Çarşamba saat 19:00'da Konak Belediyesi Selahatin Akçiçek Kültür Merkezi'nde gösterime sunacak.

Türkiye Yerel Yönetim tarihinde adı "devrimci belediye başkanı" olarak anılan, Ordu Fatsa'da, 1979'da Adalet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve  Milli Selamet Partisi'nden iki kat fazla oy alarak "bağımsız belediye başkanı" seçilen Fikri Sönmez, İzmir'de bir belgeselle anılacak. 

 

Ortaokul çağında bir terzi yanında çıraklık yaptığı için adı "Terzi Fikri" olarak anılan Fikri Sönmez'in, ilçeyi halk komiteleriyle yönetmesi, pek çok kent sorununu halk katılımıyla çözme çabası; 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesinde "fındık mitingleri" ve "halk şenlikleri"ndeki özgürlükçü ve halkı önceleyen siyasi tablo, ilçeyi hedef haline getirdi. Dönemin devlet yöneticilerinin kararıyla düzenlenen "nokta operasyonu" adı verilen askeri operasyonla, Fikri Sönmez tutuklanarak, Fatsa'daki "toplumcu belediyecilik" deneyimini sonlandırdı. 

 

Toplumsal Araştırmalar Kültür Sanat İçin VAKIF, SOL Kültür'ün desteğiyle Nurşen Bakır tarafından hazırlanan ve "Fatsa Direnişi"ni kayda geçiren bir belgesel gösterimi yapacak. "Şu Fatsa'nın Yolları" belgeseli, 29 Eylül 2021 Çarşamba saat 19:00'da Konak Belediyesi Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde izleyicisi ile buluşacak. 

 

 

 

 


24.09.2021 10:56:19