ÇOK KİMSENİN ÖNEM VERMEDİĞİ, AGAMEMNON
KAPLICALARI;
BUGÜN 3 BİN 201 YAŞINDA
M.Ö 1182 yılında askerlerini tedavi için getiren Kral Agamemnonun bugünkü kaplıca alanında etüv merkezlerini kurduğunu, havuzlar ve hamamlar yaptığını ve Tanrı Apollon için de bir mabet yaptığını biliyoruz.
Agamemnonun askerleri savaşta ele geçindikleri miğferleri, adak olması için bu mabede astığını da ilk çağ yazarlarından öğrendik.
Balçova Agamemnon Kaplıcalarının en önemli ursurlarından biride çamur banyolarıdır.
Vali Hüseyin Öğütcen Balçova Agamemnon Kaplıcalarını imar ederken, yapılan inşaatlar sırasında burada bulunan ve fotoğrafını gördüğünüz dışı tahta baraka, içi mermer döşeli şekilde yapılmış ve beton merdivenlerle içine girilirdi. Dış kenarlarda bulunan tahta baraka soyunma kabiniydi.
Bu inşaatlar sırasında ne yazık ki, dikkatsizlikten veya konumun özelliğini bilmeyen çalışanlar tarafından kaybedilmiştir. İnşaatların başladığı 1980 li yıllardan sonra Balçova Termal Otel in bir daha çamur tedavisi yapamadığı biliyorum.
Eski Balçova Termal Oteli Müdürlerinden Turabi Çelebi tarafından da (Çamur Banyolarının) yerini öğretmek için sıkıştırılmıştım. O da tarihe meraklı bir otel müdürüydü.
Kaya Otelin bu konuda ne gibi bir tedavi yöntemi var bilmiyorum
Bildiğim tek çamur banyoları söylediğim ve fotoğrafını gösterdiğim yerdir.
Tanrı Apollon mabedinin hep Kaya Otel altında kalmış olabileceğini düşünmüştüm. Çünkü; Tanrı Apollon le ilgili mabetler hep yüksek yerlere yapılmıştır. Mabedin sütunları da yivli olarak yapılmıştır. Kimi yerlerde tuğladan örülü ve yivli şekilde yapılmasına da az da olsa rastlanmıştır.
Sütunların bir özelliği ise up uzun olmayıp, bölüm bölüm işlenip üst üste konulmasından meydana gelmesidir.
Kaya otelden sonra yukarıya çıkan yolda bir takım kalıntılar olduğunu bir eski dönem yazarının kitabında okuyan, tercüme eden Dr. Osman Kocanaoğullarının yolladığı özel nottan öğrendim.
Çok yakın zamanda elime geçecek olan metinleri de her zamanki gibi sizlerle paylaşacağım.
Şimdilik Tanrı Apollon Mabedi için istikamet yukarılara doğru döndü. Görelim ve araştırmamızı sürdürelim, bakalım neler çıkacak karşımıza.
Bu arada alanın değişik yerlerinde üç defa küp mezar çıktığını da hatırlatmak isterim.
Kaplıca alanımızın her tarafı birer tarihi kıymettir. Umarım değerini bilen kişi ve kilerin elinde olur
Alttaki fotoğrafların açılımı;
İnsansız olan fotoğraf Çamur Banyoları,
İnsanlı olan fotoğraf ise Mermer Banyolar dır...
27.06.2019 17:01:00