DEVA İzmir'in Başında Bir "9 Eylül" Kadını!

O bir '9 Eylül Kadını'. DEVA İl Başkanı Seda Kaya Ösen, ekibiyle hayatın içinde ve ülkedeki siyaset kurgusunun değişimi için sahada. Bizim Yarımada Gazetesi'ni incelerken, tüzüklerinin ilk sayfasında 'basın özgürlüğü' maddesi olduğunu gururla vurgulad

MAHİR DİNÇ

mahirdinc@hotmail.com

 

Söylem ve eylemleriyle birbirini tekrar eden ve yurttaşın sorununu çözmekten çok derdini büyüten dönemin Türk Siyaseti, yeni nefeslerle ve öncü figürlerle soluk alıyor. 

 

 

Siyasette yeni isimlerin varlığı, parti gözetmeksizin yaşadığı kente ve ülkeye borcunu ödeme duygusuyla karşılıksız çalışan, meslek sahibi ve siyaset kurumunun içinde olmayı maddi avantaja dönüştürme ihtiyacında olmayan yeni bir profilin gelişmesine olanak veriyor. 

 

 

Siyasetin çorak ortamını dönüştürme potansiyeli taşıyan bu genç kuşak, siyasette liyakatsiz yükselme ve kadrolaşma gündeminin Türkiye'yi yerelde ve genelde 'teslim aldığı' bir ortamda geleceğe yönelik umut veriyor.

 

 

DEVA'NIN BİLİNÇLİ SEÇİMİ 

 

 

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen de, bu soluğun İzmir'deki kent profilini iyi temsil eden eden; DEVA Lideri Ali Babacan ve partinin yetkili kurulları tarafından özenle ve bilinçle seçilmiş en önemli temsilcilerinden biri.

 

 

Birlikte çalıştığı ekibi de aynı oranda özenle seçilmiş, meslek sahibi; siyaseti meslek olarak değil sorunlara çözüm odağı olarak yapan isimlerden oluşuyor. 

 

 

 

 

O bir 9 EYLÜL KADINI: İzmir'in 'doğum günü'nde dünyaya gelen Seda Kaya Ösen, ne yaptığını bilen, hedefler belirleyen, ayakları yere basan bir iş insanı.

 

 

İzmir Amerikan Koleji'nden Koç Üniversitesi'ne; yüksek lisansta İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden aldığı Avrupa Çalışmaları   derecesine ve aile mesleği otel-konaklama sektörünün global ölçekte algılarını keşfe olanak veren ABD Cornell Üniversitesi Food Service Yönetimi Sertifika Programı'na  hedefleri peşinden giden bir İzmirli.

 

 

90'larda Yeni Asır ve Gazete Ege'de  çalıştığım dönemde, yaz sezonunda Magazin Masası'nın kıymetli emektarlarına takviye mahiyetinde 'magazin muhabirliği' yaparken, kendisiyle Çeşme'de karşılaşmalarımız çoktur. 

 

Birlikte gazetemizle poz verirken "YARIMADA'ya da DEVA olacağız" diyordu. 

 

 

Bir Yarımada aşığı olduğu ortada.

 

 

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ve Ege Genç İşadamları Derneği'nde (EGİAD)  'adamlara' başkanlık yapma deneyimi oldu. 

 

İzmir İş Dünyası'nın temsilcisi olarak sözü dinlenen bir sesti. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi'nden, çok değil üç yıl önce, 2019 Yerel Seçimleri'nde 'kadın aday alternatifleri' arasında adı geçse de, hatta sonradan Konak Belediye Başkanlığı için ismi konuşulsa da bu gerçekleşmedi.

 

 

CHP'nin 'master başkanları'na ilçelerde yer açma girişimlerinde, 'örgüt' bariyerine takıldı. 

 

 

Seda Kaya Ösen, DEVA İzmir İl Başkanı sıfatıyla, İzmir Basını ile Yarımada'nın şifa kapısı Balçova'da Termal Otel Agamemnon Salonu'nda buluşmasında, 'kararlı', 'yerelde ve genelde eleştirisini esirgemeyen', 'tepkilerini birleştirici bir siyaset  diliyle dile getiren', 'günceli kaçırmayan ve her gelişmeye söyleyecek sözü olan' bir kadın siyasetçi sahnedeydi.

 

Liderine inanıyordu Ösen:

 

"Türkiye'deki siyasi yelpazedeki her insanın hakkını teslim ettiği Ali Babacan ve onun ekonomik başarısı, DEVA Partisi'nin kendisini tanıtması ve şans bulması için en önemli argümanı haline gelmiş durumda."

 

 

"HALKIMIZIN İLGİSİYLE 

KISA SÜREDE TEŞKİLATLANDIK"

 

 

Yakın zamanda Karaburun'a da bir DEVA teşkilatı kurulacağı ve hazırlığın son aşamada olduğunu öğrendiğimiz toplantıda DEVA İl Başkanı Seda Kaya Ösen, teşkilatlanmayla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyordu:

 

"DEVA İzmir olarak, sokakta karşılık ve ilgi buluyoruz. Bu ilgi sayesinde, İzmir teşkilatımız, 1 yıl 2 ay gibi kısa sürede kentin 24 ilçesinde teşkilatlanmasını tamamladı. Yakın zamanda, bu sayıyı 27'ye çıkaracağız. Bugün İzmir'in neredeyse her yerinde partimize ulaşmak isteyen yurttaşlarımız kendisine bir muhatap bulabiliyor."

 

 

"DEVA OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

 

 

DEVA İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, teşkilat üyelerinin makamlarda-koltuklarda değil, pazarlarda, üniversitelerde, adliyelerde halkla birlikte olduğunu vurgularken; siyaseti, çözüm üretemeyen kısırdöngülerin, rantın ve adam kayırmacılığın içinden çekip çıkarıp, onu asli vazifesi olan 'insana hizmet' için yeniden kurgulamak istediklerinin altını çiziyor: 

 

 

"İzmir'de yurttaşlarımızın derdine DEVA olmak için ilçe binalarını bir çözüm merkezi olarak görüyor ve ekonomideki-sosyal hayattaki-adaletteki eşitsizliklerin giderilmesi için yurttaşlarımızla birlikte kafa yoruyoruz, çalışıyoruz" 

 

 

Merkezi hükümetin kadro tercihlerindeki 'liyakat gözetmeyen' yaklaşımın, İzmir'de yerel yönetimlerde de aynen kopya edilerek uygulandığını söyleyen DEVA İl Başkanı Ösen, yerel yönetimlerin demokratik karar alma süreçlerinde 'Örneğin İzmir Büyükşehir Belediyesi kentle ilgili kararlarda DEVA'yı dikkate alıyor mu' soruma,

 

"Tunç Bey ile kişisel hukukumuzdan dolayı bazen bireysel talebim üzerine görüşmeler yapıyoruz. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi kurumsalından böyle bir yaklaşım görmüyoruz"

 

yanıtını veriyordu.

 

 

Kısaca genelden yerele demokrasinin 'hasta', kadroların 'partizan' olduğu bir ülke ortamında, zor bir hedefe odaklanmış '9 EYLÜL KADINI' DEVA Partisi İl Başkanı Seda Kaya Ösen....

 

Yolu uzun.

 

Mesela bugün, 21 Ocak'ta, İzmir Adliyesi'nde, İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir kadın cinayeti davasında yine sahada olacak DEVA İl Başkanı Seda Kaya Ösen...

 

 

Adliye koridorlarında bir kadının yaşam hakkını savunacak...

 

Türkiye'nin büyük yaralarından 'adalet' arayışında DEVA olabilmek için...

 

 

 

 

 

 

 

 

 


21.01.2022 09:35:32