Efes Selçuk Başkanı, 'İzmir Sokakları Sahnesi'nde

Efes Selçuk, 15. Travel Turkey Fuarı'nda Başkan Filiz C. Sengel'in turizm rehberi detaycılığıyla dünyaya anlatıldı. Başkan Sengel, inanç kardeşliğinin merkezi ve tarih-gastronomi zengini 'cevher' ilçesinin, dünyanın değeri olduğunu vurguladı.

 

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, 15. Travel Turkey Fuarı'nda, İzmir Sokakları Sahnesi’nde Efes Selçuk’u anlattı.

 

Kente kültür, tarım, doğa, tarih ve  gastronomi açısından bütün baktıklarını ifade eden Sengel, “Sadece Efes Antik Kent’ten, Saint Jean’dan ya da Meryem Ana’dan ibaret olmadığımızı anlatabilmek gibi bir derdimiz var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na girdiğinizde sizi Celsus Kütüphanesi karşılar, yine fuardan içeri girersiniz sizi Artemis karşılar, herhangi bir turizm dergisinde sizi 25 bin kişilik Efes Antik Tiyatro karşılar. Bu şu demektir: Efes Selçuk sadece orada yaşayanların değil; Efes Selçuk İzmir’in Türkiye’nin; tüm dünyanın değeridir. Ekibimizle arkadaşlarımda birlikte dünyanın değerine sahip çıkmaya çalışıyoruz” dedi.

 

İZBAN'LA EVRENİN KALBİNE...

 

Efes Selçuk’un 'evrenin kalbi' ve 'ilham veren kent' tanımını önemsediklerini belirten Başkan Sengel; izleyenleri şu sözleriyle kısa bir yolculuğa çıkardı:

 

“Efes Selçuk’u anlatmak için şuradan başlamak lazım. İZBAN ile Efes Selçuk’a geldiğinizde adım adım, aslında bütün tarihe şahit oluyorsunuz. Her adımda sizi su kemerleri karşılıyor. Su kemerleri sizi içeriye davet ediyor. Biraz daha ilerlediğinizde sizi İzmir’in ikinci tarihi oteli olan, bugün Carpouza Cafe dediğimiz alan karşılıyor. Biraz daha ilerlediğinizde Selçuk Efes Kent Belleği, biraz daha ilerlediğinizde Saint Jean Kilisesi, Ayasuluk Kalesi, İsabey Camii biraz daha ilerlediğinizde Artemis Tapınağı ve sonrasında Efes Antik Kenti’ni görüyorsunuz. İşte bizim anlatmaya çalıştığımız mevzu biraz buradan başlıyor. O yüzden Efes’i anlamak istiyorsanız kentin her bir karesini aşındırmanız gerekiyor. Ruhu olan bir kentten bahsediyoruz. Çünkü Herakleitos gibi bir filozofun, Kallinos gibi bir şairin yaşadığı bir kentten bahsediyoruz. O yüzden ilham veren kent diyoruz.” 

 

 

MEYVE SEPETİ ÖLÇEKLİ BİR

GASTRONOMİ HARİTASI...

 

 

Endemik bitki çeşitliliği ve tarımsal değerleri ile gastronomi turizmi boyutuyla sahip olduğu öneme değinen Başkan Sengel;

 

“Biz bir meyve sepetinin içinde yaşıyoruz. Ayvası, narı, şeftali ve muzu ile Efes Selçuk bir meyve sepeti. Aynı zamanda bizim bir gastronomi haritasına ihtiyacımız var. Yüzde 60’ı göçmen ve Türkiye mozaiği olan Efes Selçuk’ta gastronomi haritamız  herkesi şaşırtacak düzeyde zengin. Mesela hiçbir yer olmayan Manguta Mantarımız var.  Efes Selçuk’un tarihi ve kültürel değerlerini anlatırken gastronomi noktasında zenginliklerini anlatmaya çalışıyoruz. İşte bütün bu zenginlikleri herkesle paylaşmak istiyoruz” dedi.

 

 

TAPINAKTAN KİLİSEYE VE

CAMİYE İNANÇ KARDEŞLİĞİ

 

 

Efes Selçuk'un 'inanç kardeşliği'ni bir bütün olarak bir araya getiren kant olduğuna dikkat Başkan Sengel; şöyle konuştu:

 

“Ben inanç turizmi yerine inanç kardeşliği diyorum. Çünkü inancın kardeşliği olur. Efes Selçuk İnanç Kardeşliğini bütün olarak bir araya getiren bir kent. Siz Saint Jean’ın mezarına gittiğinizde karşınızda çok tanrılı bir dinden Artemis Tapınağı’nı görürsünüz. Saint Jean Kilisesi’ndeyken tüm ihtişamıyla karşınıza İsabey Camii çıkar. Aynı anda üç farklı inancın bir bütün olarak kardeşçe kaldığı başka bir toprak olduğuna inanmıyoruz.” 

 

 


04.12.2021 15:25:58