Ege Kıyılarından doğdu

Urla Felsefe Gönüllüleri tarafından 5. Kez düzenlenen “Felsefe Günleri” Eski Tamirhane Binası’nda “Felsefe ve Toplum İlişkisi’nde Felsefe Eğitiminin Önemi” konusuyla başladı.

Urla’da Felsefe Günleri 5. Kez Yapıldı

Urla Felsefe Gönüllüleri tarafından 5. Kez düzenlenen “Felsefe Günleri” Eski Tamirhane Binası’nda “Felsefe ve Toplum İlişkisi’nde Felsefe Eğitiminin Önemi” konusuyla başladı. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar,  bilim insanları felsefeciler, felsefe eğitimi alan öğrencilere Urla’ya geldikleri için teşekkür etti, “Tarihi antik çağlara dayanan ve birçok medeniyete hayat veren Urla’mıza hoşça geldiniz.Felsefe, bilim, din, sanat, edebiyat ve sezgi üzerine, Kendini ifade edebilmeyle ilgili insana dair ne varsa 7 Bin 500 yıldır olduğu gibi Liman Tepe’den, Klazomenai’ye yine aynı yerde Ege kıyılarında, Urla’daHayat bulmaya devam ediyor” dedi. Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken’in kolaylaştırıcılığında yapılan Felsefe Günleri’nin açılış törenine Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla Kaymakamı Önder Can, STK’ların yönecici ve temsilcileri de katıldı. Başkan Sibel Uyar, Felsefe Günleri’ni gerçekleştirenlere kent adına teşekkür ederken, şunları söyledi: “Tıpkı, çağdaş özgür düşüncenin babası Anaksagoras gibi,Nobel edebiyat ödüllü şairimiz Yorgo Seferis gibi, Yaşam felsefesini ruhumuza üfleyen Neyzen Tevfik gibi,Kalemiyle hayatı sorgulayan Necati Cumalı gibi,Yaşamı heykelleriyle şekillendiren Şadi Çalık gibi,Ve Tıpkı, buğulu sesi ve şarkılarıyla ruhumuzu besleyen Tanju Okan gibi Emanet aldığımız bu kültürel miras, hep birlikte düzenlediğimiz felsefe günleriyle nesilden nesile aktarılıcak. Ve hiçbir zaman sanatsız kalmamış bu toprakların hayat damarları Dün olduğu gibi yarın da felsefeyle, akılla, edebiyatla beslenmeye devam edecek.”

Ege Kıyılarından doğdu

Başkan Uyar, felsefe, sanat, hukuk, adaletin Ege kıyılarından doğduğuna da işaret etti, “Bu coğrafyada yaşayan örgütlü ve yönetim becerisi gelişmiş toplumların felsefeye karşı gösterdikleri tavrın temelinde; düşünme eyleminin insana yüklediği dayanılmaz sorumluluk yüküdür. Böylesi bir yük; bilinç ve düşünme yetkisini başkasına devredenler için fazlasıyla meşakkatli bir uğraşıdır.Felsefe, sorusunu sorsun. Bilimden yanıt beklesin.İçinde ahlak olsun, sanat olsun.Haykırsın Sokrates gibi  “Ben, Tanrı'nın, sizin başınıza musallat etmek için yarattığı bir at sineğiyim’ diye, başkaldırsın.İtiraz etsin düşünmeyen Monarklara, Tiranlara? Haktan, Hukuktan, Adaletten nasibini almayanlara, itiraz etsin.Tabii ki edecek! Yok sayıldıkça, bastırıldıkça çoğalacak özgür düşünce.Bir Yerel yönetim olarak en büyük arzumuz, toplumsal mutluluk ve erdemli bir düzenin oluşmasıdır” dedi. Urla Kaymakamı Önder Can da konuklara teşekkür ederken, herşeyin temelinde felsefe olduğuna dikkat çekti, “Ben Hukuk Eğetimi aldım Hukuk’ta da en önemli konulardan birisi hukukun felsefesidir. Soran, sorgulayan bir topluma ihtiyacımız var ve bunun temeli felsefedir” dedi. Felsefe Günleri’nin düzenleyicilerinden Pembe Albayrak Emiç, toplantının yapılmasında katkıda bulunan Belediye Başkanı Sibel Uyar ile Kaynakam Önder Can’a teşekkür etti. Daha sonra, iki  gün sürecek çalışmada ilk oturumda Prof. Dr. Betül Çotuksöken Felsefe ile insan ilişkisi ve felsefe eğitimi konusundaki çalışmasını sundu. 


06.10.2018 11:07:00