Enginar, Kalbini Size Açtı, Urla'ya Festivale Bekliyor!

Urla'nın dünyaca ünlü Uluslararası Enginar Festivali başladı. Sekizincisi düzenlenen Enginar Festival, 3 gün boyunca lezzeti, müziği, sohbeti, keşfi YARIMADA'ya taşıyacak. URLA'nın 'kalp atışı ENGİNAR; dünyaya ses ve lezzet, esnafa kazanç olacak.

MUSTAFA OĞUZ

 

(YARIMADA'NIN KALBİ URLA'DAN BİLDİRİYOR)

 

 

 

İki yıllık pandemi döneminin ardından bu yıl 6- 8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 8.Uluslararası Urla Enginar Festivali, halkın coşkulu ve renkli açılış günü sergi ve gösterileriyle başladı.

 

 

2019'dan beri ilk kez yeniden kalabalıkla ve pandemi risklerinden uzak bir şekilde yüz yüze kavuşma fırsatı veren Enginar Festivali'nin resmi açılışı, Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili kayyum Murtaza Dayanç ev sahipliğinde, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Aşkar, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, oda ve STK’ların başkanları ve vatandaşların katıldığı törenle gerçekleştirildi.

 

 

 

Festival Kortej yürüyüşüyle yeniden kapılarını İzmirlilere ve tüm dünyaya lezzetle ve heyecanla açan Urla Enginar Festivali, Türkiye'nin dört bir yanından lezzet tutkunları ve keşfe meraklı gezginlerinin odak noktası ve çekim merkezi olacak. 

 

 

VALİ KÖŞGER:  İZMİR'İN DAĞLARINDA ÇİÇEKLER AÇAR

 

 

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, festival açılış konuşmasında, İzmir’in dağlarında çiçeklerin açtığını iki yıl ara ardından yeniden idrak ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

 

 

 

"BU DOĞAYI BOZARSAK ÜZERİMİZDE VEBALDİR BU"

 

 

 

“Dün Bayındır Çiçek Festivalindeydik. Bugün Urla’da Enginar Festivalindeyiz. Ne güzellik bu. Allah bütün güzellikleri İzmir’e vermiş. Çiçekler, enginarlar en güzel hava; İzmir’de, Urla’da. Bu güzellikler İzmir’e Allah’ın bir lütfu. Biz yönecilerin omzundaki vebali arttıran  bir yük. Biz yöneticiler bu güzelliklere güzellikle katmazsak, doğayı bozarsak, bu coğrafyayı bozarsak bu sağlıklı havayı bozarsak bu iklimi bozarsak üzerimizde vebaldir  bu. Onun için çok hassas davranmalıyız bu hususlarda. Bu güzelliğin üzerine güzellik katmak için başta burada yaşayan vatandaşlar olmak üzere herkese görev düşüyor.” 

 

 

 

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ da pandeminin artık insanlara sıradan gelen birçok hususun ne kadar da büyük bir nimet olduğunu herkese gösterdiğini söyledi. Pandeminin aynı zamanda tarımsal, bitkisel, hayvansal ve su üretiminin ne kadar değerli olduğunu gösterdiğini kaydeden Dağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

HAMZA DAĞ: "MİLLİ SAVUNMA HAMLELERİ KADAR MİLLİ TARIM HAMLELERİNİ DE DAHA CİDDİ GÜNDEME ALMAMIZ GEREKLİ "

 

 

"Üretimin değeri, Türkiye’nin bundan sonra milli savunma hamleleri yaptığı kadar milli tarım hamlelerini de daha ciddi bir şekilde gündeme almasını gerekli kılıyor. Özellikle İzmir sadece bugünlerde değil tarihi boyunca tarımın başkenti olmuş illerimizden. Tarih, turizm, sanayi ve ihracat kenti oldu. Bundan 120-130 yıl önce dahi, o zaman sınırlar daha geniş olduğu dönemde Alsancak Limanı dış ticaret açığı vermeyen dış ticaret fazlası veren bir limandı. Bunun sebebi hem Aydın hem Küçük Menderes hem Bakırçay hem de Uşak ve Manisa’daki tarımsal üretimin ihracıydı. Şimdi de baktığınızda Türkiye’nin yapmış olduğu tarımsal ihracat 26 milyar dolar civarında, bunun 5’te 1’ini Ege Bölgesi sağlıyor.  5 milyar dolar ihracatın yarısını da 2 milyar 700 milyon dolarını İzmir sağlıyor. Üzümüyle, enginarıyla, tütünüyle, patatesiyle ve hayvansal üretimiyle bu anlamda ülkemize çok ciddi katkı sağlıyor. Bunu da sağlamaya devam edeceğiz. Enginar Festivalimiz bence artık uluslararası bir marka haline geldi. Bunun marka haline gelmesinde katkı sağlayan bütün kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ediyorum. İlkinde 17 bin kişinin katıldığı Enginar Festivaline artık milyonlar katkı sağlıyor.”

 

 

 

"ÇOK YÖNLÜ FAYDASI DOKUNACAK"

 

 

Urla Belediyesi Başkan Vekili ve Kaymakam Murtaza Dayanç ise, üç gün boyunca Urla'ya 1 milyon civarında ziyaretçi beklediklerini vurguladı. Dayanç, “Enginar Festivalinin, Urla ilçemize başta sosyo ekonomik hareketlilik ve gastronomi turizmi olmak üzere çok yönlü faydaları dokunacağına inanıyoruz. Bunun yanı sıra gelen ziyaretçiler Urla halkının ne kadar misafirperver ve cana yakın olduğunu görecek, yöre kültürünü tanıma fırsatı bulacaktır"  diye konuştu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


06.05.2022 18:47:40