Gazeteci Tuşalp İçin Karaburun'a!

Türk Basınının onurlu, çalışkan ve başarılı kalemlerinden Erbil Tuşalp için, sevenleri ve dostları; Karaburun'da düzenlenen ERBİL TUŞALP GAZETECİLİK GÜNLERİ etkinliğinde bir araya gelecek.

 

Karaburun'da yaşayan ve 5 Eylül 2020'de yitirdiğimiz, Türkiye Gazetecilik Tarihinin en usta ve araştırmacı isimlerinden Erbil Tuşalp Anısına, 3 ve 4 Eylül 2021 tarihlerini kapsayan "ERBİL TUŞALP GAZETECİLİK GÜNLERİ" gerçekleştirilecek.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Birgün Gazetesi, Karaburun Belediyesi destekleriyle, Toplumsal Araştırmalar Kültür Sanat İçin Vakıf tarafından İzmir Karaburun Nergis Kafe'de düzenlenecek.

 

4 Eylül 2021 Cumartesi günü 16:00 - 18:00 saatleri arasında  "Savaşta ve Barışta Gazetecilik: Neyi Nasıl Yapıyoruz" başlıklı Panelin konuşmacıları; Prof.Dr.Sevda Alankuş, Gazeteci - Savaş Muhabiri Coşkun Aral, Gazeteciler Zafer Arapgirli, Faruk Bildirici, Mete Çubukçu, Namık Koçak, Prof. Dr. L.Doğan Tılıç. 

 

4 Eylül'deki paneli izlemeye gidecekler için, Kültürpark İzmir Fuarı Lozan Kapısı önünden saat 13:30'da servis aracı kaldırılacak. Araç konusunda iletişim için, 0 (536) 601 00 74 numaralı telefondan Hatice Bülbül ile iletişime geçilebilecek. 

 

ERBİL TUŞALP KİMDİR?

 

KOAH tedavisi gören gazeteci-yazar Erbil Tuşalp, yoğun bakıma kaldırıldığı İzmir Başkent Hastanesi’nde vefat etti.

 

Tuşalp, 9 Eylül 1945’te Konya’nın Akşehir ilçesinde doğdu. Kara Harp Okulu’nu kazanan Tuşalp okuldan 1965 yılında mezun oldu. 

 

Daha sonra TRT’de haber kameramanı olarak 1974 yılında başlayan Tuşalp, TRT’nin ardından Günaydın, Vatan, Dünya, Radikal, Posta ve Milliyet gazetelerinde, İSTA, ANKA Haber Ajansı, UBA Haber Ajansı ve ATV ve Show TV’de Olay, 32. Gün, Dünya Değişirken ve 40 Dakika programlarında çalıştı.

 

Cumhuriyet gazetesinin Ankara bürosunda siyasi muhabir olarak görev yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda iki dönem Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Erbil Tuşalp, 1980 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin; 1988 ve 1997 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin haber dalında Yılın Gazetecisi ödüllerini almıştır.

 

Araştırmacı kimliğiyle tanınan Tuşalp’in Bin İnsan, Bin Tanık, Bin Belge, Eylül İmparatorluğu, Artık Demokrasi İsteyin, Ben Tarihim Bay Başkan, Paşa ile General, Önce Çocuklar Öldü, Evreninki mi Özalınki mi?, Çürüme, Plastik Papatya Kokusu, Şeriatı Beklerken, Demokrasi Sizin Neyinize, Şeriat A.Ş, Sen Sofi’nin Oğlusun, İslam Faşizmi, Bozkurtlar, Çete Parti Mafya, Aldanma, Kuklaturka, İslam İmparatorluğu gibi kitapları yazdı. 

 

Usta Gazeteci 20 Temmuz 2020'de Facebook hesabından yaptığı son paylaşımında, şöyle seslenmişti: 

 

ÖNCE İNSAN

Utancı paylaşmak mı sonucu payaşmak mı.. Zor soru.Zor çünkü gözünü kapıyor “görmüyor”, kulaklarını tıkıyor “duymuyor”. Göz kapalı kulak tıkalı olunca “susuyor”. Karışmıyor suya sabuna dokunmadan yaşıyor.

Eskiyi özlüyor.

Bu acımasız hoyrat dünyada, bu mahsun, bu mahrum, bu mağdur ve de elbette bu mahcup ülkede önce insan kalabilenleri sonra n’oluyor/n’olacak diye soranları; demokratları, bilim insanlarını, hukukçuları, yazarları ,sanatçıları, kadınları, gençleri , işçileri , emekçileri kısaca yediden yetmişe herkesi her fırsatta akrep gibi sokmaya kalkanların" adam gibi eleştirildiği eski günleri anımsıyor.

Eskiyi özlüyor.

Sinema daha güçlü, daha gerçekçi. Beyaz perde “Ülke ve Özgürlük” filmiyle İspanya’yı, sanki tarihi sorguluyor. 600 bin ölü say say bitmiyor. Ve de 40 yıl süren Bay Franco bir geceye sığmıyor.

Sıçrayarak uyanıyor... 

 

       


04.09.2021 03:21:03