11 Eylül Güzelbahçe’nin Kurtuluşu’nun yıl dönümünde Tabaoğlu parkında çelenk töreni düzenlendi. Törene CHP İl Sekreteri Fulya Alçay, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, İYİ Parti Güzelbahçe İlçe Başkanı Afet Albaş, Belediye meclis üyeleri STK Başkan ve yöneticileri ile vatandaşlar katıldı. Çelenk sunumu, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Kurtuluş Parkı’na doğru yürüyüş düzenlendi.
KENTİN HAFIZASI, KURTULUŞ PARKLARI
"Bir kentin kurtuluşu ve hafızasını yaşatılacağı kurtuluş parkı, aslında bizler için de bir hatırlatıcı görevi görecektir" sözleriyle konuklara seslenen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Biz burada bu parkı oluştururken, tarihi süreci anlatan söylemlere önem verdik. Kurtuluş yolunda dikmiş olduğumuz bu kırmızı çiçekler vatan uğruna kanlarını döken şehitleri temsil ediyor. 60 metrelik Kurtuluş yolunda 15 Mayıs 1919 İzmir işgalinden, 29 Ekim 1923 Cumhuriyet ilanına kadar 14 farklı kaidede Kurtuluş Savaşı sürecini anlattık. Bu parkın yapılmasında fikir veren meclis üyemiz Sayın Ozan Parlar’a ve tarihi sürecin bu kaidelere işlenmesini sağlayan Devrim Seyrek'e teşekkür ediyorum. Cumhuriyet, Atatürk ve devrimleri bizler var oldukça sonsuza dek yaşayacaktır. Hiçbir Güzelbahçeli bundan şüphe duymasın" dedi.
"KURTULUŞUMUZ KUTLU OLSUN"
İnce, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kentimizin kurtuluş hikâyesi 10 Eylül sabahı batı cephesi kumandanı İsmet (İnönü) Paşa’nın (Urla Yarımadası temizlensin) emriyle, Fahrettin (Altay) Paşa idaresindeki 5. Süvari Kolordusu'nun, Birinci Ordu emrine girmesiyle başlamıştır. Bunun üzerine Birinci Kolordu Komutanı Nurettin (Konyar) Paşa, İsmet Paşa’nın emrini tüm askerlerine iletmiş; Fahrettin Paşa 10 Eylül öğleden sonra, Birinci Süvari Tümeni’yle Seydiköy (Gaziemir) – Kavacık dağ yolu üzerinden; 57. Piyade Tümeni de sahil yolundan ilerlemeye başladılar. Fahrettin Paşa önderliğinde 14. Süvari Tümeni, 11 Eylül günü sahil yolunu izleyerek Güzelbahçe (Kilizman) önlerine geldi. Fakat Güzelbahçe (Kilizman) açıklarındaki Yunan Donanması, süvarilerimizin ilerlemesine izin vermedi. Süvarilerimiz, Balçova’ya geri dönüp, dağ yolunu izleyerek; Kavacık’a geçtiler. 57. Piyade Tümeni de Narlıdere’ye ulaşıp, dağ yolundan Payamlı’ya (Hamidiye) ulaşabildiler. Hava karardıktan sonra sahra bataryaları ve arabalı birlikleriyle sahil yoluna inip, bu yolu izleyen birliklerimiz Güzelbahçe’mizi (Kilizman) düşman işgalinden kurtarmıştır. Bugün 11 Eylül 2021. Güzelbahçeliler, ezeli ve ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde hala bağımsız, hala özgür, hala devrimlerinin ve cumhuriyetin yılmaz bekçileri olmaya devam edecektir. Kentimizin kurtuluşu kutlu olsun.”
Konuşmanın ardından vatandaşlarla birlikte 11 Eylül Güzelbahçe Kurtuluş Parkı tabelasının açılışı yapıldı.
12.09.2021 00:18:40