Karantina'dan Türkiye Birinciliğine

Millî Eğitim Vakfı Koleji Özel Güzelbahçe Fen Lisesi öğrencileri İrem Karabudak ve Sude Demet Çabuk, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Klazomen Tahaffuzhanesi” konulu projeleriyle Tarih branşında Türkiye şampiyonu oldular.

12 bölge merkezinden ön değerlendirmeyi geçen 1.200 proje arasından sıyrılarak Türkiye birinciliği elde eden öğrenciler, pandemi nedeniyle alınan önlemler kapsamında TÜBİTAK Türkiye finallerine online olarak katılarak jüri üyelerine projelerini anlattılar.

 

Tıp okuma isteği projenin başlangıcı oldu

Tarih Öğretmenleri Hüseyin Yürük rehberliğinde yürüttükleri projede İzmir’in Urla ilçesi Karantina Adası’nda Osmanlı döneminde kurulmuş olan Klazomen Tahaffuzhanesi’ni  konu alan öğrenciler araştırmalarına 2020 yılına damgasına vuran Koronovirüs salgını yokken 2019 Eylül ayında başladılar.  Öğrencilerinin tıp okumayı istediklerini söyleyen Yürük, öğrencilerini bu sebeple salgın hastalıklar tarihini araştırmaları konusunda teşvik ettiğini ve sonrasında da proje fikrinin ortaya çıktığını ifade etti. Öğrencilerinin başarısını kutlayan Yürük,  “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği bilimin ışığında yeni nesiller yetiştirmek en büyük görevimiz." dedi.

 

Karantina Adası Sağlık Müzesi olsun

Dünyadaki üç tescilli ada karantinalarından birinin Urla’da yer alan “Klazomen Tahaffuzhanesi” olduğunu belirten öğrenciler, “Projemizde hemen yanı başımızda bulunan böylesine zengin bir kültürel mirasımıza sahip çıkmayı, bu tür mekanların geçmişte salgın hastalıklarla mücadeledeki yerini ve önemini ortaya koyarak bu anlamda toplumsal farkındalık sağlamayı amaçladık.” dediler.

Öğrenciler, projeyle ulaşmak istedikleri asıl hedefi “En büyük isteğimiz, kentlilik bilincini ve insanlığın ortak mirasını yansıtması bakımından birer değer olan geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi gören “Klazomen Tahaffuzhanesi”nin müze haline getirilerek sağlık turizmine açılmasıdır.” cümleleriyle özetlediler.

MEV Koleji Özel Güzelbahçe Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü Tülay Yazgan, öğrencilerinin yerel, ulusal ve evrensel bazda yakaladıkları bakış açısından duyduğu mutluluğu ifade etti. “Eğitimde bilimsel bakış açısıyla doğru sorular soran ve bu sorulara yanıt arayan, 21. yüzyıl becerileri adını verdiğimiz yetkinliklerle donatılan öğrenciler yetiştirmeyi arzuluyor tüm gayretimizi bu alanda yoğunlaştırıyoruz. Öğrencilerimin bu başarısı da doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Öğrencilerime ve onlara rehberlik eden öğretmenimize teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.


10.07.2020 19:38:00