New York Karanlık Tünelinden Çeşme’nin İyotlu Maviliğine Bir Yaşam: M.Hakan Atilla

Mehmet Hakan Atilla, dile kolay 28 ay mahpustu. Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’nden ayrıldıktan sonra Çeşme Ovacık’taki çiftliğine yerleşti. ABD'de hapishanede başladığı Çeşme'de son şeklini verdiği kitabı raflarda ve çok konuşulacak gibi gözüküyor.

Mehmet Hakan Atilla, dile kolay 28 ay, 840 gün ABD hapishanelerinde kaldı.

 

 

Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’nden ayrıldıktan sonra Çeşme Ovacık’taki çiftliğine yerleşti.

 

 

Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı iken tutuklandığı ABD’de hapishanedeyken yazmaya başladığı ve Çeşme’de son şeklini verdiği; Doğan Kitap’tan piyasaya çıkan “Amerika Atilla’ya Karşı” isimli kitabı piyasaya çıktı.

 

“Amerika Atilla’ya Karşı” yalnız bırakılan bir Türk bankacının, samimi, detaycı ve dobra hikayesi…

 

 

Borsa İstanbul (BİST) gibi Türkiye’nin stok piyasasına yön veren ve dünya yatırımcılarının Türkiye’ye bir kurumun başında kariyerine veda eden Hakan Atilla’nın ‘kim olduğunu’ satır aralarında merak edenlere anlatan bir kitap.

 

 

Mesela Atilla’nın; ülke ekonomisine yönelik idareci ve yetkili makamlardaki isimlere yönelik 'düşük profil' eleştirisinden,

 

siyaset dünyasına yönelik ‘sempatizan’ tercihinin devletin çalışmasını ve güvenliğini tehlikeye atabileceği uyarısına;

 

gücü elinde tutanlara ‘vıcık vıcık’ ‘sahte ve seviyeden yoksun hayranlığın yanlışa yanlış deme cesaretini göstermeye engel olmasına;

 

2011’de veto ettiği Reza Zarrab’ın ABD’de kendisiyle ilişkilendirilmesinden, daha sonra CIA 2.Başkanı olan ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı David Cohen’in Türkiye’deki siyasi ve bürokrasi ilişkilerine çok başlıkta iz bırakacak sayfalar yer alıyor.

 

 

Yayıncının kitap ile ilgili tanıtım metni şöyle:

 

 

“Mehmet Hakan Atilla, 2017 yılı baharında, New York JFK Havalimanı’nda FBI ajanları tarafından gözaltına alınacağından habersiz, meslektaşlarıyla birlikte sıradan bir iş gezisinden dönmekteydi, Tutuklanıp hapishaneye gönderildiğinde, içinde bulunduğu zorlu koşullara rağmen başından geçenleri yazmaya başladı. Atilla, tutulduğu farklı hapishanelerde yaşadıklarını, tanıştığı insanları, karşı karşıya kaldığı suçlamaları ve dava sürecini ilk kez bu kitapta anlatıyor. Amerika Atilla’ya Karşı”, kariyerinin zirvesindeki bankacının hayata tutunduğu iki buçuk yılın etkileyici hikayesi…”

 

 

KARANLIK TÜNEL DÖNEMİ

 

 

Onun tanımıyla “28 aylık karanlık bir tünel dönemi” yaşadıkları. “Tünelin sonundaki ışığa ilerlerken, zaman duygusunu yitirmemek için yazdım” dediği “Amerika Atilla’ya Karşı” isimli otobiyografik kitabı, Doğan Kitap’tan raflardaki yerini aldı. Kitap internet satış kanalları üzerinden de satılıyor.  

 

 

Hakan Atilla, Manhattan MCC Hapishanesi, ardından, Pensilvanya FCI Schuylkill Cezaevi’nde, günleri saydı.

 

 

Söylemesi kolay 28 ay, 840 gün kapalı kapılar ardında esareti yaşadı.

 

 

Mehmet Hakan Atilla, yargılama dönemi dahil Temmuz 2019’a kadar süren tutsaklık sürecinde; Halkbank Genel Müdür Yardımcısı olarak “ABD’de İran’a yönelik yaptırımların delinmesi sürecinde rol oynadığı iddiasıyla” gündemdeydi.

 

 

“ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak amacıyla kumpas kurmak”, “Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı delmek için kumpas kurmak”, “bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma ve bunun için kumpas kurmak”, “kara para aklamak ve bunun için kumpas kurmak” gibi suçlamaların hedefindeydi.

 

 

Mahkeme jürisi, Atilla’yı kara para dışında tüm yöneltilen suçlamalarda suçlu buldu.

 

 

EŞ ZAMANLI CEZAEVİNDE

BULUNAN İSİMLER

 

 

Hakan Atilla’nın cezaevinde bulunduğu dönemde, komşu hücrelerde ilginç isimler vardı.

 

 

 

Gazi İktisat mezunu Atilla, bankacılık kariyerinde ‘paraşütle’ gelen güreşçilerden ya da siyaset eskilerinden değildi.

 

 

Adım adım mesleğinde ilerleyen, emeğiyle bir kamu bankasında önemli pozisyonuna gelen ve bunun bedelini de ödeyen bir idareci olarak kayda geçti.

 

 

Ülkeye döndüğünde Borsa İstanbul’un Genel Müdürü atanması, dönemin Hazine Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından havaalanında karşılanmasıyla akıllarda kaldı.

 

 

Müzik ve heykel tutkusu, sanata olan merakı ile bilinen ve resimle bizzat uğraşmaktan keyif alan Hakan Atilla, bir süredir tam zamanlı olarak yaşadığı Çeşme Ovacık’taki çiftlik evinde toprakla ve hayvan yetiştirmekle de Bizim Yarımada’nın bereketinden istifade ediyor.  

 

 

Hakan Atilla’ya, Çeşme sahilinde dolaşmanın, denizine girmenin, balık tutmanın ve Yarımada manzarasında resim yapmanın, sakız koyunu sevmenin; Germiyan Ekmeği-kopanisti peynirinin, kısaca Yarımada’nın has Çeşme anasonlu havasının-suyunun iyi geldiği, ‘hasat’ diyebileceğimiz bu kitabından da anlaşılacağı üzere net olarak ortada.

 

 

Okuru bol olsun. Yeni yaşam biçiminde, Yarımada-Çeşme, Mehmet Hakan Atilla'nın verimliliğine verimlilik katsın. Çünkü daha yazılacak kitabın, çizilecek çok resmin var olduğu kesin...   

 

 


19.01.2022 13:13:02