Oran: “Biz Çeşme’nin gelecek 25 yılını planlıyoruz”

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, görevindeki 6’ncı ayında Çeşme için yaptıklarını ve yapacaklarını Çeşme Life Dergisi’ne açıkladı.

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran: “Biz Çeşme’nin gelecek 25 yılını planlıyoruz”

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, görevindeki 6’ncı ayında Çeşme için yaptıklarını ve yapacaklarını Çeşme Life Dergisi’ne açıkladı. “Biz Çeşme’nin yüzünü güldürmeye, iki aya sıkışmış olan sezonu uzatmaya geldik” diyen Başkan Oran, “Herkese daha çok iş ve aş verirsek, daha sosyal bir belediyecilik anlayışıyla çalışırsak insanların da yüzü güler” dedi.

İşi ve aşı çoğaltmak için turizmde çeşitliliğe gittiklerini belirten Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, bununla ilgili yapmış oldukları çalışmaları kısaca şöyle özetledi; “İlk olarak bizim dünyaca ünlü ve vitrinimiz olan Ilıca Plajı’nı halka açtık ve 1980’li yıllardaki gibi her ekonomik sınıftan kişiye hitap ve hizmet edebilecek şekle getirdik. ‘Havlunu al, gel. Ilıca Plajı’nda her şey eskisi gibi’ dedik ve Ilıca Plajı her kademeden insana eşit ve ücretsiz hizmet verdi. Sosyal tesislerimizle ÇEŞTUR kafelerini açtık ve buralarda 2 TL’ye çay, 5 TL’ye kahve vererek ‘Alaçatı, paraçatı’ imajını yıkmak için mücadele ettik.”

Çeşme Festivali, herkesin ekmek kapısını çoğalttı

25 sene sonra yeniden hayat bulan Çeşme Festivali’ne de değinen Başkan Ekrem Oran, “Zamanında sessizce toprağa giren Çeşme Festivali’mizin üzerinden ölü toprağını aldık ve ‘Eylül’de festival olmaz, siz bu festivali gerçekleştiremezsiniz’ diyenlere karşı Eylül ayının sonunda Çeşme’de ne kadar güzel bir festival yapılabileceğini kanıtladık. Sadece müzik festivali değil, biz kültür ve sanat festivali yaptık. İçerisinde gastronomi, plastik sanatlar, atölyeler, söyleşiler, film gösterimleri vardı. Bunların hepsini sokakta ve Çeşme’nin her bir bölgesinde hayata geçirdik. Çiftlikköy’de, Ildırı’da, Ilıca’da, Alaçatı’da, Çeşme Merkez’de, Reisdere’de… Festivali tüm merkezlerimize yaydık ve herkesin ekmek kapısını çoğaltmaya çalıştık” dedi.

“Biz, bu işi başardık”

“5 gün, 5 gece festival yaptık” diyen Başkan Oran, bu festivalin Çeşme’ye sağladığı katma değeri de şu şekilde açıkladı; “Bunu vatandaşlarımızın belgeli geri dönüşlerinden görebilirsiniz. Bir vatandaşımız sosyal medyasında 19 Eylül 2017 tarihinden saat 23:37’de Çeşme Çarşı’nın bir videosunu paylaşmış. Videoda Çeşme Çarşısı’nın bomboş, dükkanların tümünün kepenklerinin kapalı olduğunu görüyorsunuz. Aynı vatandaşımız mevcut paylaşımının altına yine aynı tarihli ancak yılı 2019 olan yine Çeşme Çarşısı’ndan bir video daha paylaşmış. Ve o videoda sokaklar insan seli, dükkanların tümü açık ve hizmette. Mevcut durumdan otellerimiz, restoranlarımız ve esnafımız da memnun. Otellerimizin rezervasyonları, restoranlarımızın masaları, esnafımızın dükkanı Çeşme Festivali sayesinde tamamen doldu. Elimizdeki mevcut tabloya baktığımız zaman diyoruz ki; ‘Biz bu işi başardık.’”

Gelecek yılın festival teması “Balkan”

Gelecek yıl düzenlenecek olan Çeşme Festivali’nin temasını da yine Çeşme Festivali’nde açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, 2020 yılında düzenlenecek olan festival temasının yine aynı tarihlerde bu sefer “Balkan” temasıyla hayata geçeceğini ifade etti. Başkan Oran, bu yılki festivalin teması olan ve gelecek yıl Haziran ayının ilk haftası Çeşme Festivali’nden bağımsız olarak Ege’nin İki Yakası Festivali’ni de Çiftlikköy ve Ildırı’da hayata geçireceklerinin müjdesini verdi. “Yanımdaki yanımda, karşımdaki canımda” sözünden hareketle 25 sene önceki ruhla canlanan Çeşme Festivali’mizi önce en sevdiğimizle yaptık. Şimdi de yayılıyoruz” diyen Oran 2020 yılında gerçekleşecek olan Çeşme Festivali’nin temasının da “Akdeniz” olacağını açıkladı. Her sene farklı temalarla hayat bulacak olan Çeşme Festivali sayesinde farklı bölge insanlarına da beldenin tanıtımı sağlanmış olacak.

Ülkenin en doğusu ile en batısı ASH’de birleşti

Sezonun bittiği noktada Alaçatı’da Alaçatı Kültür ve Sanat Derneği ile Alaçatı Sanat Haftası’na (ASH) da imza attıklarını belirten Oran, “Mardin ve Şırnak’tan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerini beldemizde ağırladık ve Çeşmeli, Alaçatılı gençlerimizle sanatın ışığında onları birleştirip, kucaklaştırdık. Resim, heykel, seramik, bale ve tiyatro yaptılar. Biz, ülkemizin en doğusu ile en batısını bir araya getirerek yekvücut olduğumuzu herkese Alaçatı Sanat 1’leşmesi ile göstermiş olduk” dedi.

Dalyan Aşk Festivali ‘deniz ve mehtap’ temasıyla gerçekleştirilecek

Çeşme Belediyesi olarak faaliyetlerinin aralıksız şekilde devam edeceğinin altını çizen Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, bu sene Eylül ayında ‘yakala-bırak’ mottosu ile hareket eden Alaçatı Big Fish etkinliğine de ev sahipliği yaptıklarını ifade etti. Ekim ayında gerçekleştirilecek olan Tuna Masters Alaçatı Balık Tutma Yarışı ve Germiyan Festivali’ne de vurgu yapan Oran, ardından deniz ve mehtap temasıyla Dalyan Aşk Festivali’ni gerçekleştireceklerini müjdeledi. “Dalyan sadece Nezir’le değil deniz ürünleri ile de ün yapmış bir bölgemiz” diyen Oran, bu sene Dalyan Aşk Festivali’nin genişletileceğini de ekledi. Festivale dair bir müjdeyi daha paylaşan Oran, Nezir’in Kulesi’’nin temelinin bu yıl ki Dalyan Festivali’nde atılacağını ve bir sonraki yıl da tamamlanacağını söyledi.

Sosyal Belediyecilik anlayışı hız kesmeden devam ediyor

Sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket ederek pek çok kafeyi Çeşmelilerin hizmetine sunduklarını belirten Ekrem Oran, “Seçim sürecinde en az oy aldığım Ovacık ve Reisdere’de kreşlerimizi açıyoruz. Ayrıca uzman klinik psikoloğumuz iş başı yaptı. Kadın Dayanışma Merkezi’miz ile Psikolojik Rehberlik Danışman Merkezi’mizi açıyoruz. Ayrıca 7’den 70’e sıkıntısı olanların gelip danışabileceği uzmanlarımız, sosyoloğumuz ve psikoloğumuz orada devrede olacak” dedi. Evde bakım hizmetlerini de başlatacaklarını belirten Oran, bu doğrultuda berber, hemşire ve doktorun hizmete başladığını ifade etti. Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün yıllarca Kültür Müdürlüğü olarak anıldığını belirten Oran, “Biz bu güne kadar Çeşme’de olmayan sosyal hizmeti Çeşme’ye ve Çeşmelilerle tanıştıracağız. Seçim sürecinde söz verdiğimiz ne varsa, imkanlarımız doğrultusunda, hepsini hayata geçireceğiz” dedi.

Hacımemiş’te yerlilerin gidebileceği kahveler hizmete giriyor

Eski Alaçatı Belediye binasını yenileyerek Çeşme Belediyesi Alaçatı Ek Hizmet Binası olarak yeniden hizmete açtıklarını da hatırlatan Ekrem Oran, “Burası 5 senedir kapalı olan bir yerdi. Bununla ilgili çalışmalarımıza hemen başladık ve 2 ay içerisinde, Haziran ayının başında burayı hizmete açtık. 10 bin nüfusun yaşadığı, 1873’ten beri belediyecilik kültürü olan Alaçatı’mızın hizmet binasını, Alaçatı Belediyesi yeniden açılıncaya dek halkımıza hizmet etmek üzere devraldık” dedi. Alaçatı Ek Hizmet Binası’nın bahçesine de ÇEŞTUR olarak Alaçatı Kafe’yi açtıklarını da ifade eden Oran, Alaçatılılar için de Hacımemiş Parkı’nın orada yer alan Hacımemiş Kahvesi’ni yeniden açacaklarını söyledi. “Hacımemiş’te yerlilerin gidebileceği bir kahveye ihtiyaç vardı” diyen Başkan Oran, eski köy kahvelerinin yeniden hayat bulacağını belirtti.

“Çeşme’de Yarımada’nın kültür mabedini açıyoruz”

“Bu cenazeyi ortadan kaldırmak lazım” sözünü hatırlatarak 2010-2011 yıllarında itirazlara rağmen Ilıca’da yapılmış olan, alt katında büyük bir marketin, ara katı boş olmak üzere, en üst katında da kullanılmayan bir düğün salonunun yer aldığı binanın hayata kazandırılacağını söyleyen Başkan Oran, “Biz şu anda oradaki düğün salonunda birkaç düğün yaparak, orayı devreye soktuk” dedi.  Ahmet Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi’nin ödüllü mimarı Tevfik Tozkoparan’ı dost olarak çağırarak mevcut binanın Kongre ve Konser Salonu olarak yeniden hizmete girmesi için düğmeye bastıklarını belirten Oran, “Çeşme Belediyesi olarak Çeşme Festivali’nde Cumhuriyet tarihinden bu yana ilk defa Çeşmelilere bale sunuldu. 5 bin kişi geldi ve ‘Zorba’ balesini seyretti. Ben buradan aldığım hevesle mevcut binayı çok amaçlı bir salona dönüştüreceğim ve burada opera, bale, senfoni, tiyatro, plastik sanatlar olacak. Aynı zamanda 2, 3 ve 4 yıldızlı kongre salonları olmayan otelleri kış aylarında da dolduracak bir kongre merkezi yaratacağız” dedi. Yürüyen merdivenleri ve asansörleri hazır olan mevcut binanın açılacağını söyleyen Oran, “Kullanılmayan üst katları bu sayede hayata kazandıracağız. Çeşme’de Yarımada’nın kültür mabedini açıyoruz” dedi.

“Aydınlık Festivali” geliyor

“Biz Çeşme’nin gelecek 25 yılını planlıyoruz” diyen Ekrem Oran, açılan İstanbul-İzmir Otoyolu’nun önemine dikkat çekerek “4 buçuk saatlik bir yolculuk sonucunda insanlar Çeşme’ye artık hafta sonunda dahi gelecekler. O nedenle bizim Çeşme’de alternatif turizmi yaratmamız lazım. Gran Fondo Çeşme Bisiklet yarışlarına destek verirken diğer yandan da Çeşme’de Mayıs ayında Cumhuriyet aydınlığının anlatıldığı ve Cumhuriyet aydınlarının, yazarların, şairlerin geleceği ‘Aydınlık Festivali’ni yapacağız” dedi.

Çeşme Belediyesi yeni binasına kavuşuyor

Ekim ayının başında gerçekleştirilen meclis toplantısında önemli bir karar aldıklarını belirten Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Bütünşehir Yasası ile birlikte, beldemizdeki alt yapı çalışmaları artık İzmir Büyükşehir Beldiyesi’nin dahilinde. Biz Çeşmemizin 25-30 yılını İzmir Büyükşehir Belediyemizle planlamak zorundayız diyerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in de onayını alarak, Çakabey Kültür Merkezi’nin olduğu binanın tümünü Belediye Hizmet Alanı ilan ettik. Orası öncesinde zaten Belediye Hizmet Alanı’ydı fakat sonrasında kiraya verilmişti. Biz mevcut alanı kamulaştırarak, Çeşme Belediyesi’ni tüm birimleriyle oraya taşıyacağız” dedi. Mevcut binada hizmet veren sinema salonun farklı bir yere taşınarak hizmet vermeye devam edeceğini de belirten Başkan Oran, Çeşme sahilinde yer alan ve kamulaştırılmış olan binayı da “Kent Kültürü ve Mübadele Müzesi” olarak hizmete sunacaklarını söyledi.

Ovacık’ın kanalizasyon sorunu çözülüyor

Çeşme’nin alt yapısıyla ilgili olarak bu sene 350 km’lik yolun kazılarak su borusu döşeneceğini ifade eden Başkan Oran, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda yapmış olduğu ihalenin devam ettiğini sözlerine ekledi. Oran aynı zamanda Ovacık’ta 2020 yılında büyük bir ihtiyaç olan kanalizasyon çalışmalarının da yapılacağını müjdeledi. Ovacık’ın Çeşme’de kanalizasyon sisteminin olmadığı önemli alanlardan biri olduğunu ifade eden Oran, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu alanı 2020 yılındaki planlamaya dahil ettiğini söyledi. Ovacık’taki derin deşarj hattının önüne de arıtma tesisi yapılacağını belirten Oran, orada toplanan suyun arıtılarak tahliye edileceğini belirtti.

TOKİ’nin kanalizasyon sorunu Büyükşehir’in gündeminde

Sosyal Konut sözüyle ilgili olarak çalışmaların devam ettiğini ifade eden Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Reisdere’deki TOKİ bölgesinde yaşanan kanalizasyon sorunu ile ilgili olarak da “Mevcut sorun İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletildi. Bu sorunla ilgili olarak da gerekli açıklamalar yakın zamanda Büyükşehir’imiz tarafından yapılacak” dedi.

 

 


04.10.2019 15:04:00