4 Bin ekmek Yüzlerce Kilo Peynir Tüketildi
Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenen 2.Ata Ekmeği ve Armola Şenliğine İzmirliler ve ülkenin dört bir yanından gelen vatandaşlar aşırı sıcağa rağmen adeta akın etti. Yüz yıl önceki tekniklerle üretilen 4 bin Ata Ekmeği kısa sürede tüketildi. Şenlikte konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; Bir köy ülkeyi değiştirebilir. Ulamışta bugün yaşananlar gün gelecek bu ülkede siyaseti değiştirecek. dedi.
21 Temmuz Cumartesi günü Seferihisarın Ulamış Köyünde 2.Ata Ekmeği ve Armola Şenliği düzenlendi. Gün boyu devam eden şenlikte, Seferihisar'da 100 yıl önceki tekniklerle üretilen "Ata ekmeği" ile ilçenin meşhur peyniri "Armola" tanıtıldı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, köye gelen misafirleri köy muhtarı Kadir Girginerle birlikte karşıladı. Türkiyenin ilk Sakin Şehri (Cittaslow) olan Seferihisarın yöresel ürünleri kurulan stantlarda sergilendi. Şenlikte, 2011 yılında Tohum Takas Şenliğinde Gödence Köyünde bulunan ve uzun uğraşlar sonucu çoğaltılıp, aslına uygun halde un haline getirilen Topan Karakılçık Buğdayından yapılan ekmekler, yöresel peynir Armola ile gelen misafirlere ikram edildi. Ayrıca köylüler tarafından, ekmeğin yapımı düzenlenen atölyelerle katılımcılara anlatıldı ve kara fırında pişirildi. Yine köylüler, deri tulum içinde Armola Peyniri yapımını katılımcılarla paylaştı.
Başkan Soyer; Türkiyede Siyaset Bunu Bir Gün Anlayacak ve Değişecek
Şenliğin açılış konuşmasını yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ulamışta yaşananların Türkiyeye model olacağını belirttiği konuşmasında şunları söyledi: Ulamışta bugünlerde yaşadığımız hikaye, Geleceğin Türkiyesinde, değişimin öncülerinden olacak. Bu köyde viyolonsel çalan çocuklar, tiyatro yapan kadınlarımız, 100 yıl önceki tekniklerle ekmek üreten köylülerimiz inanılmaz bir hikaye yazıyorlar. Göreceksiniz, Türkiyede bunu bir gün anlamaya başlayacak ve siyaset böyle değişecek dedi.
Tohumu Ücretsiz Dağıtıyor, İki Katı Fiyatına Geri Alıyoruz
Ulamışta başlattıkları Alım Garantili Buğday Projesinden de bahseden Başkan Soyer; 2011 yılında Tohum Takas Şenlikleriyle başlattığımız, yerel tohumu yaşatma mücadelemizin tüm Türkiyeye yayıldığını ve sahip çıkıldığını görmek, geleceğe dair ümitlerimizi yeşertiyor. Topan Karakılçık Buğdayı da Gödence Köyünde yaşlı bir amcanın sandığından bulduğumuz son tohum. Artık neslinin tükendiği düşünülüyordu. Uzun zaman uğraştık ve Can Yücel Tohum Merkezinde çoğaltmayı başardık. Ardından, aynı atalarımızın teknikleriyle ekmek ürettik ve Ata Ekmeği ismini verdik. Daha sonra köydeki çiftçilerimize bu tohumları ücretsiz dağıttık. Şimdi alım garantili üretim sürecini başlattık. Üreticimiz bize ne kadar üreteceğini taahhüt ediyor, biz de devletin verdiği taban fiyatın 2 mislinden alacağımızı taahhüt ediyoruz. Bu nedenle, bir avuç tohumla başlattığımız karakılçık macerası şu anda yüzlerce dönümlük bir üretime dönüştü. Hasat zamanı geldiğinde ise devletin açıkladığı taban fiyatın iki katına satın alıyor ve ekmek üretiyoruz. Çalışmaya, üretmeye, yaşatmaya, sahip çıkmaya devam edeceğiz, birlikte büyüyeceğiz ve tüm Türkiyeye örnek olacağız. Bugün bu 35 derece sıcakta, denize gitmek yerine buraya gelen ve tarım mücadelemize destek veren herkese ve bu mucizeye imza atmamızda büyük emekleri olan Ulamışlılara çok teşekkür ediyorum. Çünkü buraya gelenler Başka Bir Tarım Mümkün mücadelemize inandıklarını gösteriyor ve bu sayede bu köylüler daha çok üretmek için çalışıyor. Geleceğin Türkiyesini bu ışık aydınlatacak dedi.
Kortej Renkli Görüntülere Sahne Oldu, Atla Buğday Düveni Yapıldı
Saat 12.00de stantların açılmasıyla başlayan etkinlikte Saat 17.00de kortej yürüyüşü düzenlendi. 7den 70e katılımla köyün girişinden şenlik alanına kadar olan devam eden yürüyüşte renkli görüntüler ortaya çıktı. Yürüyüşün ardından Rahvan Atları Gösterisi, dedelerden kalma Şıngırdak oyunu, selvi altında salıncak, dere içinde atla buğday düveni, köy seyirlik oyunları, Seferihisar Belediyesi Tiyatro Topluluğu (SEFTİT) pantomim gösterisi, Ulamış Tiyatro Topluluğu tiyatro gösterileri, Seferihisar Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösterileri, Ulamış Halk Dansları Topluluğu, Seferihisar Belediyesi Ritm Grubu, Seferihisar Belediyesi Çocuk Korosu, Seferihisar Belediyesi Bandosu, Seferihisar Belediyesi Modern Dans Grubu, Devlet Opera Balesi Sanatçıları Handan Gürkan-Hakan Gürkan klasik müzik dinletisi gerçekleşti.
Etkinlik, Türk Halk Müziği Sanatçısı Ali Çakar konseri ve ünlü kantocu Nurhan Damcıoğlunun dans ve müzik gösterileriyle sona erdi.
24.07.2018 13:55:00