​​​​​​​Urla Belediyesi arama-kurtarma ekibi kuracak

“Kendin ve sevdiklerin için

 farkında ol, hazırlıklı ol”

Urla Belediyesi arama-kurtarma

ekibi kuracak

Kıyı Ege Belediyeler Birliği işbirliği ile AFAD eğitmenleri tarafından Urla Belediyesi personellerine “Temel Afet Farkındalık Eğitimi” verildi. Temel bilgilerin paylaşıldığı eğitimin sonunda belediye personellerinden oluşması planlanan “arama-kurtarma ekipleri”ne teknik konularda ayrıntılı ve uygulamalı eğitimler verilmesi hedefleniyor

Kıyı Ege Belediyeler Birliği işbirliği ile İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü(AFAD) eğitmenleri tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde belediyemiz personellerine “Temel Afet Farkındalık Eğitimi” verildi. Eğitim kapsamında afet öncesi, afet anı ve afet sonrasında yapılması gereken doğru davranışlar, acil durum çantası hazırlama , mahalle acil durum toplanma alanları, çevremizdeki riskler, evlerdeki yapısal olmayan riskler, aile afet eylem planı hazırlama gibi konulara yer verildi. Ayrıca temel bilgilerin paylaşıldığı eğitimin sonunda Urla Belediyesi personellerinden oluşması planlanan “arama-kurtarma ekipleri”ne teknik konularda ayrıntılı ve uygulamalı eğitimler verilmesi hedefleniyor.

AİLE TOPLANTISI YAPIN

İki farklı günde ve dört oturumda verilen eğitimlerde AFAD eğitmenleri Selda Sevin ve Fahri Kılınç deneyimlerini gönüllülere aktardı. İlk olarak sunum gerçekleştiren AFAD eğitmeni Selda Sevin tüm aile üyelerinin katılımıyla çocuklarda dahil olmak üzere bir aile toplantısı yapılarak, gerekli önlemlerin vakit kaybetmeden alınması gerektiğine dikkat çekerek, “Evinizde güvenli alanları belirleyin. Acil durum telefon numaralarını öğrenin, öğretin. Bölge dışı bağlantı, şehir içi destek kişisini belirleyin. Deprem anında sırasında ve sonrasında birbirinize kısa mesaj (SMS) ile haber verin. Afete dirençli yapılarda oturun, yapılarınızın sigortanızı yaptırın, yaşam alanlarınızı güvence altına alın. Evdeki eşyalarınızı sabitleyin. Evinizin içindeki riskleri azaltın. Kendiniz ve her bir aile ferdi için Afet ve Acil Durum Bilgi Kartı hazırlayın. Bu kartları deprem çantasında bulundurun. Önemli evrakların fotokopisini su geçirmez bir torba içinde saklayın. Çünkü yaşadığımız Hatay ve Kahramanmaraş depremlerinde insanların enkazlarda nüfus cüzdanlarından tutun da pasaportlarına kadar her şeyi aradıklarına şahit olduk” diye konuştu.

İLKYARDIM VE YANGIN EĞİTİMİ ALINMALI

Bir diğer AFAD Eğitmeni Fahri Kılınç ise afetlerde sağlıklı iletişim için herkesin mobil telefonlarına AFAD mobil uygulamasını cep telefonlarına indirmesi gerektiğinin altını çizerek, “Afet çantanızda powerbank ve yedek bataryası güçlü bir telefon bulundurun. Ev ve arabada yangın söndürme tüpü bulundurun ve yangın eğitimini mutlaka alın. Az eşyalı evler daha az risklidir. Fazla eşyalarınızı evden çıkartın. Yaşadığımız mekanlarda tahliye yolunun boş olması lazım. deprem anında evde önceden belirlenen kişi bu genelde babalar oluyor dış kapıyı mutlaka aralaması gerekir. Evlerin camlarının basınçla patlamasını engellemek için camları film kaplayın. Store perde kullanmak daha avantajlıdır. Avize tercih etmeyin. Afet sırasında ve sonrasında ocağı kapatın, gazın vanasını kesin. Elektrik, su ve doğalgaz tesisat yerlerini bilin. Açma kapamasını bütün aile üyelerine öğretin. Tahliyede asansörü kullanmayın. Depreme eğer seyir halinde araçta denk geldiyseniz araç içinde bekleyin. Viyadük altında ya da üstünde beklemeyin. Tünele girmeden önce depremi hissederseniz tünele girmeyin. Kapalı otoparkta iseniz araç içinde değil aracın yanında bekleyin. Cenin pozisyonu yerine çök kapan tutun pozisyonunu yapmak afet sonrasında tahliye için daha avantajlıdır. Bir de son olarak mutlaka ilkyardım eğitimi almakta da fayda vardır” dedi.

 


26.06.2023 11:45:00