Çeşme Belediyesi plastik atık tüketimini azaltmaya yönelik bir uygulamayı hayata geçirdi. Üreticiyi tüketiciyle buluşturmayı hedefleyen belediye, Tarla’dan Sofraya Üretici Pazarı’nda vatandaşlara file ve kese kağıdı dağıttı.
Çeşmeli üreticiler organik ürünlerini Çeşmeliler ile buluşturuyor. Taze meyve ve sebzelerin, geleneksel yöntemlerle üretilmiş tarhana, erişte, köy ekmeği, ev salçası, zeytinyağı, doğal bal, pekmez ve birbirinden lezzetli yöresel tatların zenginleştireceği Çeşme Üretici Pazarı, üreticiden aracısız alışveriş yapma imkanı sunduğu ziyaretçilerine de önemli bir ekonomik avantaj sunacak.
Ilıca Otogar yanında her Pazartesi ve Cuma günü açılan Tarla’dan Sofra’ya Üretici Pazarı’nı ziyaret ederek, plastik atık tüketimini azaltmak amacıyla vatandaşlara file ve kese kağıdı dağıtan Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, üreticilere hayırlı bir sezon diledi.
“Sürdürebilir bir gelecek için çalışıyoruz”
Oran, “Girdi maliyetlerinin arttığı, tüm dünyada sağlıklı gıdaya ulaşımın her geçen gün zorlaştığı bir dönemde, tarlaya düşen her damla alın teri için tüm üreticilerimize teşekkür ediyorum. Kaynakların hızla azaldığı, dünyanın hızla kirlendiği bir süreçte, ‘sürdürebilirlik’ tüm insanlık için en önemli kavram haline geldi. Çünkü; doğayla bağımızın neredeyse koptuğu, insan kaynaklı çevre kirliliğinin geri dönülmez bir noktaya geldiği bir yaşam sürdürülebilir değil. Gelecek kuşakların su, gıda, temiz hava, deniz alanları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Halk deyimiyle ‘Bu böyle gitmez!’ Bu yüzden hiç vakit kaybetmeden harekete geçmek zorundayız. Su tüketimimizi, çevre kirliliğini kontrol altına almak, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek zorundayız” diye konuştu.
“Plastik Atık tüketimini azaltmayı hedefliyoruz”
Sürdürülebilir plastik atıksız projelere verdikleri desteklerden söz eden Oran, “Bu bilinçle, hayata geçirdiğimiz Tarım müdürlüğümüzle, ata tohumlarımızın çoğaltılmasını sağlıyor, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz ile kış döneminde okullarımızda çocuklarımıza çevre eğitimi veriyor, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile WWF Türkiye arasında imzalanan Plastik Atıksız Şehirler protokolünde pilot ilçe olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz.
Tüm imkanlarımızla bu süreçte yer almaya da devam edeceğiz. Bugün üretici pazarımızda tek kullanımlık plastic kullanımının azaltılması adına eski güzel filelerimizden dağıtacağız. Satışlarımızı burada bundan sonra kese kağıtları ile yapacağız. Gün sonunda ortaya çıkan bitkisel atıklarımızı da doğal gübre üretimi için değerlendireceğiz. Eğer doğa için hemen şimdi bir şeyler yapmaya başlamazsak yarın çok geç olacak.
Bizimle aynı duyguları paylaştığınıza, bu çabamıza sonuna kadar destek olacağınıza inanıyorum. Birlikte doğayı koruyacak, çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakacağımıza inanıyorum. Pazarınız bereketli olsun” dedi.