GÜNDEM Haber Girişi : 04 Ocak 2022 22:48

Çeşme Projesi: İlk Hançer Urla'ya!

Çeşme Projesi: İlk Hançer Urla'ya!
Çevrecilerin “İzmir’in Kanal İstanbulu” dediği Çeşme Turizm Projesi için ilk hançer ENSAR Vakfı’na tahsisli Urla Zeytineli Koyu sit değişikliği ve planıyla vurulacak.

İzmir’in Kanal İstanbul’una ilk hançer ENSAR’ın Urla mülküyle vuruldu. Çeşme Turizm Projesi, Yarımada çeperindeki arazilerin plan ve sit nitelik değişikliğiyle uygulamaya konuluyor. 

 

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Zeytineli-Karaköy etabı doğal sit bölgesinde değişiklik içeren planı 21 Aralık’ta askıya çıkardı. Büyükşehir Belediyesi ve çevre belediyelerin sessizliği, çevrecilerce ‘tecavüzü görmemek’ ve 'kent suçuna ortak olmak'la itham ediliyor.

 

 


“İzmir’in Kanal İstanbul’u” olarak nitelendirilen Çeşme Turizm Projesi, kamu arazilerinin ‘parsel parsel’ satılması iddiasıyla birlikte, İzmir’de merkezi hükümet- yerel iktidar temsilcilerinin İzmir Ticaret Odası’nda, kapalı kapılar arkasında ‘gizli mutabakat’ dedikodularını yükseltmişti.

                                                                                           

Çevreciler, yerel yöneticilere, nüfus artışı ve tesisleşme artışıyla doğayı altüst edecek plana karşı ‘Yarımada’nın ölüm fermanına karşı duralım” çağrısı yapmıştı. 

 

 

‘Turizm geliştirme bölgesi’ belirlenen yüzde 98’i kamuya ait 166,2 milyon m2 alanın bölünerek turizm yatırımcılarına verileceği iddiasıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

 

 

İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Zeytineli-Karaköy etabı doğal sit bölgesinde değişiklik içeren planı askıya çıkardı.

 

 

Urla Yarımadası bölgesini tarifleyen fiziki, coğrafi konum, sektörel ve ekonomik yapı, turizm bakımından özetleyen plana konu 236 Ada 1 parsel alan, Urla merkezinin 30 km güneybatısında yer alan Zeytineli koyundaki  “Eğitim Merkezi ve Öğrenci Yurdu” yapılmak üzere ENSAR Vakfı’na ön izin sözleşmesiyle Devlet Hava Meydanları’nca tahsis edilen hazineye ait arazi.

 

 

SİT KORUMA STATÜLERİ

NİTELİK DEĞİŞTİRDİ

 

 

40 bin 403 m2’lik bu arazinin de içinde yer aldığı planın resmi yazı eklerinde, “38.Grup Urla, Seferihisar, Güzelbahçe ilçeleri”nde, sit koruma statülerinin değiştiği görülüyor.

 

 

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 21 Aralık’ta ilan edilen planlar, 1 ay boyunca askıda kalacak.

 

 

30 bin hektarlık ­ Yarımada’nın yüzde 55’inin imarını değiştirecek ve nüfusu 6 kat artıracak, 16 bin 624 hektar alanı kapsayan Çeşme Turizm Planı ile ilgili ilk hançer, böylelikle bir itiraz olmazsa, ENSAR Vakfı’na ön izin tahsisli arazi ekseninde düzenlenen bu planla vurulmuş olacak. 

 

Bu aşamada İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çeşme Belediyesi başta olmak üzere, Yarımada’daki belediyelerin tavır, söylem ve adımları merak ediliyor. 

 

 

CHP’Lİ BAŞKANLAR

GERİ PLANDA 

 

 

Çeşme Belediyesi, ilçe adını taşıyan planla ilgili Danıştay 6. Dairesi’nin 27 Ekim 2021’de Çeşme Adliyesi’ndeki keşif duruşmasına ve bilirkişi inceleme gezilerine, Başkan ve Başkan Yardımcısı vasıflarıyla temsilci göndermemişti.

 

 

TMMOB bünyesindeki meslek odaları, çevreci kuruluşlar ve bazı kent konseylerinin “Yarımada Talanını Durdur Koordinasyonu” buluşmasına, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu katılmış, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu da uzaktan izlediği etkinlikte, kurumsal bağlayıcı bir açıklamada bulunmaktan kaçınmış ve bilirkişi keşif gezilerine gelmemişti.

 

 

BİZİM YARIMADA’nın hem o eylem sırasında ve hem de 21 Aralık’ta Çeşme Boyalık Beach Hotel’deki  “Dönüşüm Gelecektir” toplantısında ‘çevrecilerin son tepkileri üzerine açıklama talebi’nde bulunduğu Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da, ‘benim görüşüm, ne dediğim belli’ diyerek, yeni bir yorum yapmamıştı.

 

 

İlk ‘hançer’in ENSAR Vakfı’na tahsisli araziyi de kapsayan ve askıya çıkan plan üzerinden vurulması gündeme gelmişken, CHP’li belediyelerin “YARIMADA’ya TECAVÜZ” endişesi yaratan süreçle ilgili İZLEYİCİ konumunda kalıp kalmayacağını, İTİRAZ yükseltip yükseltmeyeceğini, mevcut projeleri meslek odalarıyla birlikte demokratik bir şekilde tartışıp orak akılla bir yol belirleyip belirlemeyeceğini tarih not edecek.

 

BAŞKAN ORAN: 

 

“ÇEŞME’NİN DOĞASINI VE DEĞERLERİNİ BOZMADAN,

BETONLAŞTIRMADAN, SEZONU UZATACAK

ALTYAPI SORUNU YARATMADAN İSTİHDAM

YARATACAK PROJELERE DESTEK OLMAK

BENİM GÖREVİMDİR”  

 

Çeşme'deki 'Geri Dönüşüm' toplantısıdan bir gün sonra 22 Aralık’ta Gündeme Bakış İnternet Televizyonu’nda Gazeteci Halime Erdoğan’ın Programı’na katılan Başkan Ekrem Oran, şu açıklamalarda bulundu: 

 

 

“Çeşme’nin doğasını ve değerlerini koruyarak, Çeşme’nin turizmini 12 aya çıkaracak, istihdam yaratacak; Çeşme’yi betonlaştırmayacak her türlü projenin arkasında olmak, belediye başkanı olarak benim boynumun borcudur” demişti. Biz masaya oturduğumuzda;

 

BİR: Benim hemşerilerimin mallarının üzerinden acele kamulaştırmaları kaldırın, mağduriyetleri 18 uygulaması ya da trampayla çözün, dedik, sayın Bakanımız bunu kaldırdı.

 

İKİNCİSİ: Biz betonlaşmaya karşıyız, yoğunluk ve yüksek kat istemiyoruz dedik, bunların da olacağı söylendi.

 

ÜÇ: Suyumuz az, suyumuzdan biz size veremeyiz dedik. Ters osmos, su kaynaklarımız oradan geçiyor, İZSU kaynakları, barajımız zarar görür, dedik. Onunla ilgili gerekli önlemleri alacaklarını söylediler.

 

DÖRT: Benim sanayi sitem yok Çeşme’de, yok denecek kadar küçük ve sıkışmış. Çeşme ve Alaçatı sanayi sitelerimiz konutlar içinde sıkışmış durumda. Sanayi sitesi bölgesi lekelemelerinin yapılması gerekli, bu benim kanunen görevim dedim. Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor.

 

BEŞ: Lojman sorunlarından bahsetti turizmciler. Mevcut oteller, Altınkum ve Şifne’de yeni yapılacak oteller için de lojman ihtiyacı var, bu da takdir gördü.  Şimdi projeyi bekliyoruz Avan proje gördük, üzerinde bir sürü düzeltmeler, eleştiriler oldu. Tekrar göreceğiz”.