EKONOMİHaber Girişi : 06 Ekim 2018 10:46

Etiketlerde ‘Yerli Malı’ Logosuna dikkat…

Etiketlerde ‘Yerli Malı’ Logosuna dikkat…
Türkiye’de üretilen malların etiketlerinde Bakanlıkça tespit edilen logoların kullanılacağını kaydeden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı yönetmelik değişikliği sonucu uygulama 3 Ekim’den itibaren yürürlüğe girdi.

Etiketlerde ‘Yerli Malı’ Logosuna dikkat…

Türkiye’de üretilen malların etiketlerinde  Bakanlıkça tespit edilen logoların kullanılacağını kaydeden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı yönetmelik değişikliği sonucu uygulama 3 Ekim’den itibaren yürürlüğe girdi. Değişikliğe göre, Türkiye’de üretilen malların etiketlerinde, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretleri kullanmak zorunlu olacak. Etiket ve listelerde malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı, birim fiyatı gibi ayrıntılar da yer alacak.’ dedi. İESOB’nin bir süre  önce esnaf sanatkarları rahatlatacak ve ekonomik mücadeleye katkı koymalarının önünü açacak önerilerpaketi geliştirdiğini hatırlatan Mutlu, ‘11 ayrı öneriden oluşan paketteki bazı maddelerin hükümet ve ekonomi çevrelerince de kabul görerek uygulamaya konulması camiamızı memnun etti.İESOB bugüne kadar çeşitli platformlarda, Yerli Malı tüketimine ve alışverişlerde esnaf sanatkar tercihine yönelik uyarılarını kamuoyu ile paylaşmıştır. İESOB bu düşüncesine hazırladığı öneriler paketinde de yer vermiş, ilgili birimlerin tüketicileri yönlendirecek çalışmalara ağırlık vermeleri gerektiğine dikkat çekmiştir.’ diye konuştu.

Tüketicilere uyarı

Türkiye’de yaşanan olumsuzgelişmelerin geçici olduğunu savunan Başkan Mutlu, ‘Çünkü ekonomide yaşanan badireler üretim ve ihracat artışı ile aşılabilecek mahiyette.  Bu nedenle üretim-ihracat ve üretim-iç tüketim zincirindeki tüm halkalara yönelik tedbir ve desteklerin hazırlanması büyük önem arz ediyor. Ekonomik mücadelede hükümete, iş dünyasına olduğu kadar halkımıza da görevler düşmekte. Çünkü Yerli Malı’nın barkodunun 869 ile başladığına ilişkin tüm uyarılara rağmen,  tüketicilerin barkoda yeterince  dikkat etmedikleri bir gerçektir. Tüketicileri yerli malına özendirmeye yönelik yeni tedbirlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada Ticaret Bakanlığı’nın ‘Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yaptığıdeğişiklik  yerinde olmuştur.’ şeklinde konuştu.

Uygulama başladı

18 Eylül’de Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliğin 3 Ekim’de yürürlüğe girdiğini hatırlatan Mutlu, ‘Etiketlerin ve fiyat listesinin üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karıştırılmayacak şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunluluk olacak.Yeniuygulama, ekonomik istikrara katkı sağlayacaktır. Fiyat dalgalanmalarını önleyecek, hem üreticinin hem tüketicinin çıkarlarını koruyacaktır.’ dedi.

Esnafı tercih edin

Türkiye’nin geleceği için her kesime görev düştüğünü belirten İESOB Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: ‘İnsanların logolu ürün tercihi; ithal girdi veya ürünlere olan yoğun talebin önüne geçilmesi, Türkiye'deki dış ticaret ve cari açığının önlenmesi anlamına gelecektir. Bu noktada tüketicilerin hem tüketimi kamçılayan hem de raflarında ithal ürünlere ağırlık veren yabancı sermayeli AVM’ler yerine, yerli malını ve yerli malının en fazla bulunduğu esnaf sanatkarları tercih etmeleri daha doğru bir yaklaşım olacaktır.Geleceğimizin tutumlu olduğumuz, yerli malı kullandığımız, küçük işletmelere sahip çıktığımız ölçüde güzel olacağı unutulmamalıdır.’

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.