Dipsiz Göl olmaktan son anda kurutulan Karaburun Küçükbahçe'deki İris Gölü ve çevresi insan tehdidi altında. Bu kez sazlık alanda çıkan yangında, sahanın yüzde 25'i yandı.
Yarımada'nın en önemli doğal zenginliklerinden, Karaburun Küçükbahçe sınırlarındaki 1. Derece Doğal SİT alanı İris Gölü, tabanına 'verimli toprağı gübre olarak kullanma' amaçlı açılan kanalların neden olduğu su kaybı nedeniyle kurutulmak isteniyordu.
Bu olumsuz durum, Karaburun Belediyesi'nin sahiplenmesi sonucu kısmen aşılsa da; insan kaynaklı zararlar bu kez yangın tehlikesi ile sürdü.
43 yıl önce kadastral çalışmalar sırasında yapılan bir hata sonrası sehven 4 ayrı parselde özel mülk gözüken, 1.Derece Doğal SİT alanı özellikli 358 dönümlük İris Gölü ve çevresiyle ilgili; Karaburun Belediyesi'nin kurumlar nezdindeki çalışmaları sürerken, 29 Kasım'da çıkan sazlık yangını korkuttu.
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, sosyal medya hesabından hemşehrilerine şu bilgiyi iletti:
"İlçemizde Özel Çevre Koruma Kanunu kapsamında olan göz bebeğimiz İris Gölü’müzde bu sabah saatlerinde sazlık alanda çıkan şüpheli yangın kontrol altına alınmıştır. Yangın sonrasında bölgedeki sazlık alanın % 25’inin yanmış olduğu tespit edildi. Bildiğiniz gibi İris Gölü’müz pek çok kuş ve yaban hayvanının yaşama ve üreme alanı... Geçen yıl (özel mülkiyet) gösterilerek, adeta yok edilmeye çalışılan İris, Belediyemizin yoğun gayreti ve konuyu ulusal basının gündemine taşımamız sonucunda kurtulmuştu. Bugün çıkan yangının sebebi henüz belli olmasa da geçmişte bölgeye yönelik çeşitli girişimler olması akıllarımızda soru işaretlerini canlı tutuyor. Karaburun Belediyesi olarak konunun takipçisi olmaya devam ediyoruz. Karaburunlular olarak en kıymetli doğal güzelliklerimizden olan İris Gölü'müzü gözümüzden sakınacak, yok olmasına asla izin vermeyeceğiz."
İris Gölü, eğer başına bir şey gelmezse, sulak alan olarak nesli yok olma tehdidiyle karşı karşıya olan çayır inci kuşu, tepeli pelikan, bahçe çintisi, tepeli toygar, tepeli karabatak, karabaş martı, kerkenez, bıyıklı doğan gibi kuş türlenin üreme alanı olmayı sürdürecek.