YAŞAMHaber Girişi : 14 Temmuz 2022 15:28

Rusya - Ukrayna savaşı telsiz talebini patlattı

Rusya - Ukrayna savaşı telsiz talebini patlattı
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşın telsiz talebini patlattığı belirtiliyor. Telsiz sistemi distribütörü firmalar Ukrayna'dan gelen telsiz taleplerini karşılamakta zorlanıyor. Küresel çip krizi ise tedarikte sorun yaratıyor.

Savaş, terör saldırısı ve doğal afetler gibi olağanüstü koşullarda telsiz haberleşmesi en iyi seçenek olarak beliriyor. Savaş ortamında sabit ve hareketli unsurların birbirleriyle ve komuta merkeziyle haberleşmesinde telsiz sistemi büyük önem taşıyor.

 

 

Rusya'nın Ukrayna işgaliyle başlayan ve 140 günü geride bırakan savaş, gelişmiş teknolojiye sahip, güvenli, güvenilir ve yüksek yetenekli telsiz sistemlerine talebi arttırdı. Ukrayna, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Türkiye'den telsiz sistemleri tedarik etmeye yöneldi.

 

 

Küresel telsiz markalarının distribütörü konumundaki firmanın satış müdürü Gökçe Doğan, savaştan dolayı Ukrayna'ya gönderilmek üzere üst segment telsiz talepleriyle karşılaştıklarını söyledi. Savaş öncesine göre talebin en az yüzde 60 - 70 arttığını anlatan Doğan, savaş bölgesinden gelen talepleri karşılamaya çalıştıklarını dile getirdi.

 

 

Gökçe Doğan, savaş ortamında görüşme güvenliği için üst düzeyde şifreleme modülleri kullanan telsizlerin tercih edildiğini söyledi. Doğan, "Ukrayna için bütün Avrupa ülkelerinden ve Türkiye'den üst segment telsizleri talep ediliyor. Talepler 100'lü, 200'lü, 300'lü adetler seviyesinde. Stokta bugün için 3 bin, 4 bin telsiz olsa hepsi gider" dedi.

 

 

Ukrayna'nın tanınmış sporcularının, sanatçıların sponsorluk yaparak aldıkları telsizleri götürüp ilgili yerlere teslim ettiğini, orada programlayıp kullandıklarını anlatan Gökçe Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Gelen telsiz haberleşme sistemi taleplerini karşılamakta güçlük çekiyoruz. Üretici firmalar bu taleplere yetişemiyor. Küresel çip krizi sayısal haberleşme sistemlerini de etkiledi. Bu krizin aşılmasına çalışılıyor. Aşıldıktan sonra üretim artacak ve talepleri karşılayıp savaş bölgesine göndermeye çalışacağız."